Novým ministrem bude Pavel Tuleja. TOP 09 už se domluvila s prezidentem

Minulý týden nečekaně skončila ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), která se rozhodla podat demisi. Hlavním důvodem jejího odchodu měla být nezvládnutá komunikace směrem k veřejnosti. 

Nahradí ji emeritní rektor Pavel Tuleja z Ostravy, což jako první potvrdil premiér Petr Fiala (ODS), který je dle svých slov s výběrem spokojen. Podle premiéra jsou před novým ministrem důležité úkoly, například příprava zákona o podpoře výzkumu a pokračování v trendu efektivního transferu znalostí. "V nejbližší době se s ním setkám a předpokládám, že uvedení do funkce proběhne v pondělí," uvedl Fiala.

Podle Pekarové Adamové má Tuleja akademické i ekonomické zkušenosti. "Jeho hlavním úkolem je přiblížit vědu veřejnosti. Má v tom podporu našeho vedení," uvedla předsedkyně TOP 09. Potvrdila, že do úřadu by měl nastoupit v pondělí. "S panem prezidentem jsme již domluveni na 6. květnu," dodala. Právě v pondělí přijme prezident Tuleju na Pražském hradě.

"Pro mě osobně je to velká výzva," uvedl Tuleja, který zároveň pochválil svou předchůdkyni za odvedenou práci. Tuleja je nyní prorektorem pro strategii a komunikaci Slezské univerzity v Opavě, kterou před tím osm let vedl. 

"Rád bych vědu dostal blíž k politikům a dalším orgánům veřejné podpory, na kterých závisí její existence. Je pro mě zásadní dostat ji blíž k firmám a investorům, kteří mohou otevírat nové příležitosti studentům, vědeckým pracovníkům nebo vysokoškolským spin-offům. Důležité je také přiblížit ji veřejnosti – dát jí vyšší společenskou prestiž, která bude lákat více talentů. V neposlední řadě je třeba sblížit jednotlivé oblasti rezortu, a to jak oborově, tak regionálně, čímž mám na mysli i regiony Evropy. Mám na co navazovat, například pokud jde o reformu transferu. V jiných věcech chci nabídnout zlepšení. Nezamýšlím revoluci – spíše evoluci," dodal.

[chooze:article;value:552412]

​TOP 09 má ve vládě celkem dva ministry, a to Vlastimila Válka v čele resortu zdravotnictví, a dosud právě Langšádlovou. Ta zůstane nadále poslankyní a bude také pracovat ve Stálé komisi pro hybridní hrozby. Ve vládě Petra Fialy proběhlo celkem už osm změn. Skončil také například i ministr zemědělství Zdeněk Nekula či ministr školství Petr Gazdík.

Podívejte, jak TOP 09 vysvětlila konec své ministryně: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.