Novým ministrem se má stát Ženíšek. Představil své priority

"S velkou úctou jsem přijal nabídku na post ministra pro vědu, výzkum a inovace a dnes mi širší stranické vedení TOP 09 vyjádřilo svou podporu," oznámil na sociální síti X Ženíšek.

"Naprosto klíčovou prioritou je zajištění zdrojů, které vědě umožní plně rozvinout svůj potenciál, tedy nutné navýšení jejích financí na příští rok," uvedl.

Prioritou pro něj má být i podpora české vědy v zahraničí i její prezentace směrem k české veřejnosti. "Kromě prezentace lokálních úspěchů v zahraničí je ovšem stejně důležité obrátit pozornost na naše vědce, kteří se ve světě dokázali prosadit. Musíme zde jednak představit jejich mezinárodní úspěchy, ale hlavně vytvářet atraktivní podmínky – jak v akademické sféře, tak v prostředí start-upů – které by je povzbudily k návratu do České republiky a rozvíjení jejich erudice u nás doma," prohlásil.

[chooze:article;value:554332]

Jako třetí prioritu si vytyčil dotažení rozpracovaných klíčových projektů. "Tím hlavním je zákon o vědě, vývoji a inovacích a s ním spojená reforma přenesení poznatků z vědy do praxe," sdělil.

Nyní se setká s premiérem Petrem Fialou (ODS), se kterým chce do hloubky probrat své priority, poté s prezidentem Petrem Pavlem. 

[chooze:article;value:553820]

"Výkonný výbor TOP 09 vyslovil Marku Ženíškovi jednoznačnou podporu a ocenil jeho bohaté politické zkušenosti, které nepochybně povedou k naplnění vytyčených cílů," doplnila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Původně na ministra nominovala strana prorektora Slezské univerzity Pavla Tuleju. Ten se ale ještě před jmenováním postu vzdal mimo jiné kvůli publikování v takzvaných predátorských časopisech. 

Tuleja se nominace vzdal minulý týden. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.