Nucení k jídlu i máchání hlavy ve vodě. Učitelky ve školce měly týrat postižené děti

Měly se pečlivě starat o malé děti, které se často ještě ani neumějí samy najíst. Místo toho jim podle žalobkyně ubližovaly. Měly jim máchat hlavy ve studené vodě, nutit je do jídla až do pozvracení nebo sedět bez pohnutí pod hrozbou trestu.

"Úmyslně se hrubě chovaly k těm dětem, zejména teda postiženým. Je tam podezření i na to, že tam bylo fyzické násilí," sdělila státní zástupkyně Iveta Přecechtělová.

[chooze:article;value:470006]

U soudu ve čtvrtek vypovídala svědkyně, ve školce pracovala jako asistentka. A její výpověď obžalované zřejmě vůbec nepotěšila. Ze všeho, co ve škole zažila, byla stále velmi rozrušená. "Záporné, hodně záporné. Tohle by se v takových zařízeních vůbec nemělo dít. Nejhorší to zvracení na talíř, smýkání dětí, že jim tekla krev," popsala svědkyně Aneta Málková.

"Jsem vázaný mlčenlivostí. Měli jste možnost sledovat. Děkuji. Na shledanou," řekl obhájce jedné z obžalovaných Vlastimil Němec.

Učitelky se zpovídají z ohrožování výchovy dítěte, zmocněnkyně rodičů chce ale usilovat o změnu kvalifikace na týrání svěřené osoby s výrazně vyšším trestem. "Jsem viděla mnoho rodičů, kteří byli stíháni za mnohem méně. Oni jsou stíhaní všichni za týrání svěřené osoby. Takové jednání je extrémně nebezpečné. Všechny ty děti, kromě jednoho, jsou děti se závažným handicapem, které by měly být společností chráněny," sdělila zmocněnkyně rodičů týraných dětí Lucie Hrdá.

Při současné kvalifikaci by učitelkám hrozily nejvýše dva roky vězení, za týrání by ale mohly jít do vězení až na pět let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.