Nulová vojenská pomoc Ukrajině a zastavení bojů. Fico má na válku jasný názor

Premiér Robert Fico odletěl na summit Evropské unie, který se koná ve čtvrtek a v pátek v Bruselu. Výbor pro evropské záležitosti slovenského parlamentu schválil stanovisko země k válce na Ukrajině, které bude Fico v Bruselu tlumočit. Vyplývá z něj, že Slovensko bude podporovat Ukrajinu a poskytne jí všestrannou pomoc. Ta však dle Fica nezahrnuje dodávky zbraní, píší tvnoviny.sk.

"Jako předseda vlády budu podporovat nulovou vojenskou pomoc Ukrajině," uvedl Fico. Vládní kabinet je podle něj připravený poskytnout humanitární pomoc.

Odmítá také schvalování dalších sankcí vůči Rusku, dokud nebude mít k dispozici analýzu dopadů na Slovensko. "Jestliže mají být nějaké sankce, které nás mají poškozovat, jako nás poškozovala většina sankcí, tak já nevidím žádný důvod to podporovat," řekl Fico.

[chooze:article;value:527075]

​Na Ficova slova už reagovalo Rusko. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova rozhodnutí Slovenska nebude mít na konflikt příliš velký dopad. "Slovensko nemělo tak velký podíl na dodávkách zbraní, takže to celý proces jen stěží ovlivní," řekl Peskov novinářům podle deníku Barron's na dotaz ohledně rozhodnutí Bratislavy.

Na summitu v Bruselu budou lídři Evropské unie kromě aktuální situace na Ukrajině a Blízkém východě řešit také migraci, hospodářství a vnější vztahy. 

Slovensko má nového premiéra. Do čela vlády se postavil Robert Fico:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.