Nuselský most slaví 50 let. Původně měly uvnitř jezdit tramvaje

Téměř 500 metrů dlouhý a v průměru 42 metrů vysoký Nuselský most propojuje severní a jižní část Prahy. Chybělo ale málo a most mohl vypadat úplně jinak.

"První byla ocelová konstrukce, ale protože nebyla ocel a dělal se Žďákovský most, kde jí bylo potřeba hodně, tak nepřicházel v úvahu. Tak jsme přišli na řadu," vysvětlil spoluautor návrhu Nuselského mostu Jan Vítek.

Někdejší most Klementa Gottwalda se začal stavět v druhé polovině 60. let. V tubusu měly původně jezdit tramvaje, nakonec ale dostalo přednost metro. Kvůli tomu musel být vnitřní prostor vyztužen ocelovým roštem.

[chooze:article;value:490746]

​"Ten most je na svou dobu, ale i na dnešek, unikátní svou konstrukcí a vůbec svým dopravním napojením," uvedl předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků Robert Špalek.

Po dokončení stavby museli inženýři prověřit statiku, a tak na most najelo 66 tanků. 22. února 1973 byl Nuselský most zprovozněn. "Mně šlo hlavně o to, aby ten most byl lehký, aby nezacláněl moc v údolí," vysvětlil Vítek.

S mostem je spojená také tragická historie. V minulosti byl totiž hojně vyhledávaným místem sebevrahů. Odhaduje se, že tu svůj život ukončilo přes 300 lidí. V roce 2007 tak přibylo vysoké zábradlí.

Větší rekonstrukcí prošel most mezi roky 2012 a 2017 kvůli zatékání vody. "V nejbližších deseti nebo dvaceti letech ho nečeká žádná zásadní rekonstrukce. Provádíme pouze drobné údržbové práce," sdělila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Podle inženýrů most poslouží minimálně dalších padesát let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.