O Brusel zabojuje milovník rychlých aut i hledač talentů. Hlásí se 30 stran a hnutí

[chooze:gallery;value:35368]

Na seznamech kandidátů jednotlivých stran, hnutí nebo koalic, které byly dosud neoficiálně zveřejněny, jsou kromě politických matadorů i jména neznámá nebo se v nich objevují lidé ze sportu, kultury, zdravotnictví, studenti či řidič z povolání. Ze 30 kandidátních listin jich 19 podaly politické strany nebo hnutí a 11 koalice politických stran či hnutí.

Redakce TN.cz vybrala z dosud dostupných zdrojů několik jmen, která rozhodně zaujmou. Zda se na kandidátních listinách opravdu objeví, bude jasné před koncem tohoto měsíce. 

Jméno Petr Hannig není veřejnosti neznámé. Hudební skladatel a producent se o politiku zajímá léta. Několikrát neúspěšně usiloval o post ve Sněmovně, poprvé to bylo ve volbách v roce 2002, kdy byl lídrem Strany zdravého rozumu. Největšího mediálního a společenského věhlasu patrně dosáhl v roce 2018, kdy kandidoval na Hrad. Strana Rozumní, jejímž je lídrem, ho také nominovala do pražského zastupitelstva a v případě úspěchu se chtěl stát primátorem. Ani jedno se nepovedlo. V nadcházejících eurovolbách hodlá oslovit voliče za Alianci za nezávislost ČR.

Hannig je známý ale hlavně v uměleckém světě. Objevil a pak spolupracoval s řadou dnes populárních zpěváků. Kdysi neznámé dívce s výrazným hlasem Haně Zaňákové vymyslel nové jméno Lucie Bílá, objevil Vítězslava Vávru, Jakuba Smolíka, Petru Černockou, Zdeňka Izera a další. Spolupracoval také s Ivetou Bartošovou a Petrem Sepéšim.

[chooze:article;value:548090]

Za stejné politické uskupení bude zřejmě kandidovat do Evropského parlamentu Hynek Blaško. Před dvěma lety oznámil kandidaturu na prezidenta, plánoval to jako občanský kandidát. Ale protože nesesbíral dostatečný počet podpisů, svou kandidátní listinu nepodal. V roce 2019 kandidoval do Evropského parlamentu za hnutí SPD a uspěl. Je spojený s řadou kontroverzí a šířením dezinformací.

Blaško v roce 2008 prožil obrovskou rodinnou tragédii, kdy mu unesli devítiletého syna. Policie tehdy po více než měsíčním pátrání chlapcovo tělo našla. Krátce předtím kriminalisté zadrželi i jeho únosce a vraha, slovenského pedofila Antonína Nováka.

Osamu Okamura – příjmení tohoto muže je jistě dobře známé. Jde o nejmladšího bratra šéfa opoziční SPD. Osamu se bude snažit probojovat do Evropského parlamentu za Stranu zelených. Na rozdíl od svých bratrů Tomia a Hayaty, který sedí v Poslanecké sněmovně za lidovou stranu, Osamu bude v politice nováčkem. Dosud se věnoval naplno především architektuře, je vysokoškolským profesorem, působil jako děkan na Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci. Na svém kontě má řadu ocenění, která dostal za architektonické návrhy, je také autorem knihy Město pro každého o urbanismu a městském plánování.

[chooze:article;value:547203]

​Dalším jménem, které se zatím na kandidátních listinách objevilo, je Lubomír Olejár. Ten se dlouhá léta zastával pacientů, prosazoval jejich práva a zájmy a snažil se je dostat také do dozorčích rad nemocnic nebo zdravotních pojišťoven. V červnu se pod křídly ČSSD, tedy České suverenity sociální demokracie, podle všeho bude snažit dostat do Evropského parlamentu. Loni v listopadu, když gradovala kauza odmítnutí přesčasů lékaři a omezení péče, proslul názorem, že lidé mají právo na poskytnutí lékařské péče i v jiných státech Evropské unie a že mají, pokud je neošetří v Česku, zkusit štěstí za hranicemi. Ministerstvo zdravotnictví to tehdy ale nedoporučovalo.

Do boje o Evropský parlament se rozhodl vyrazit také bývalý formulový závodník Filip Turek, a to jako lídr koaliční kandidátky Přísahy a Motoristů sobě. Turek studoval design, právo a politologii a je sběratelem drahých vozů. Je známý tím, že považuje elektromobilitu spíše za technologickou hračku pro bohaté. Také podle něj jde o snahu dostat lidi z aut. "Není možné vyměnit auta se spalovacím motorem za elektrická, je to nesmysl a bez dotací to nemá budoucnost," shrnul Turek před pár měsíci v rozhovoru pro TV Nova.

Na kandidátní listině Svobodných se objevilo jméno výrazné hudební osobnosti, skladatele a dirigenta Varhana Orchestroviče Bauera. Je autorem hudby k filmu Miloše Formana Goyovy přízraky a dvojnásobným držitelem výroční ceny Ochranného svazu autorského (OSA) pro nejhranějšího českého autora vážné hudby v zahraničí. Tohoto muže si lidé snadno zapamatují pro jeho nesporný talent, ale také díky výstřednímu vzhledu. Před několika lety dokonce napsal novou verzi státní hymny a stále čeká, až na ni dojde. "I samotnému Škroupovi trvalo 60 let, než se jeho píseň stala hymnou, takže věřím, že se mi to nakonec povede," nechal se slyšet před časem.

[chooze:article;value:540462]

​​​Rodilý Bělorus s českým občanstvím Andrej Poleščuk bude kandidovat v barvách hnutí STAN. Vystudoval práva v Olomouci. Věnuje se problematice východní Evropy a postsovětského prostoru. Na sociálních sítích informuje o dění na Ukrajině a o rusko-ukrajinském konfliktu, jako dobrovolník organizuje sbírky pro Ukrajinu. Podle dostupných zdrojů vystřídal několik politických stran, v roce 2015 byl členem Pirátské strany, o dva roky později byl podporovatelem Svobodných a od roku 2019 je registrovaným podporovatelem STAN. 

"Tak jo, něco k důvodům, proč jsem se rozhodl kandidovat do EP, abychom nemuseli nějak dlouze spekulovat. V zásadě asi všichni víme, že bezpečnostní situace v regionu je špatná. A není tu nic, co by ukazovalo na to, že se to může v dohledné době zlepšit," napsal na začátku března na síť X Poleščuk. Na kandidátce hnutí je zatím na osmém místě.

V seznamech se objevují i jména bývalých kandidátů na prezidenta a také třeba Jana Nagyová, která po boku šéfa ANO stanula před soudem v kauze Čapí hnízdo. 

V České republice se o post v Evropském parlamentu bude ucházet 30 politických seskupení. Česko má v europarlamentu 21 poslanců, volby se v tuzemsku budou konat 7. a 8. června. Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Plameny v Bruselu. Zemědělci protestovali před Evropským parlamentem (2/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.