O české víno není zájem, vinaři ruší vinohrady. Děsí se i vládních úspor

Slunečné počasí přeje dozrávání hroznů. Ve vinicích se teď krásně vybarvují a stoupá jejich cukernatost. "Myslím si, že úroda letos bude skvělá. Máme i dostatečné množství hroznů ve vinicích," zhodnotil vinař Tomáš Krist.

Tím ale dobré zprávy končí. Mnozí vinohradníci úrodu jen těžko prodají. A tak už začali i s rušením vinic. "Klučíme vinice. Už teď jsme nějakých pět procent zrušili a plánujeme v tom pokračovat," řekla vinařka Lenka Machovská.

"Vypadá to špatně, protože spousta těch, kteří vykupovali, tak letos vykupovat nebudou," prohlásil vinař Ctirad Králík. "Dá se očekávat, že během příštího roku bude vyklučeno 10 až 15 procent vinic právě proto, že vinohradníci nemají s těmi hrozny co dělat," odhadl místopředseda Vinařské asociace ČR Jiří Maděřič.

[chooze:article;value:520798]

​Češi totiž dávají přednost levným vínům z dovozu. Vín z loňské sklizně tak jsou plné sklady. Část vinohradníků úrodu vůbec nesklidí, jiní ji prodají pod cenou. "K nám se dováží vína v cenové relaci od 13, 14 či 15 korun a my nejsme schopni tomuto konkurovat," vyložil vinař David Šťastný.

Lahve vína jsou příjemným zaměstnaneckým bonusem. Firmy je dávají třeba na vánočních večírcích. Jenomže na tyto dárky by měla přestat platit daňová úleva. A to budou další lahve vín, které vinařům zůstanou.

"Drtivá většina vinařství si vybudovala svou značku právě na tom, že měla ty firemní dárky. Okamžitá změna toho statusu bude pro vinaře znamenat velký problém," míní Maděrič. I to je důvod, proč klesá zájem o výsadbu nových vinic. Proti loňsku o rekordních 100 hektarů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.