O dávky můžete požádat přes internet. Ministerstvo spustilo klientský portál

Jenda. Tak MPSV pojmenovalo svůj klientský portál. Lidé v něm mohou z domova vyřizovat žádosti o rodičovský příspěvek, příspěvky na bydlení nebo na dítě.

"Tyto tři dávky, které nám v klientské zóně poběží, opravdu výrazně pomohou našim občanům, a když to řeknu v jedné větě – více než milion lidí, kteří dnes museli chodit fyzicky na Úřad práce, díky těmto krokům nebude muset na Úřad práce vůbec jít," vysvětluje ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:532941]

​Pro přihlášení do klientské zóny Jenda potřebujete mít takzvanou identitu občana, kterou si můžete založit přes internet. Pak už jen stačí se přihlásit a zvolit, o kterou dávku chcete požádat. Do systému doložíte potřebné dokumenty a žádost odešlete.

"Je důležité i vzhledem ke kybernetické bezpečnosti chodit vždy přes tu naši konkrétní adresu, tedy přes jenda.mpsv.cz," uvádí Karel Trpkoš, vrchní ředitel ministerské sekce informačních technologií MPSV.

[chooze:article;value:529952]

​Rezort práce a sociálních věcí spustil pilotní verzi žádostí o příspěvek na bydlení a přídavku na dítě v úterý. Za necelé tři dny jich evidují stovky. "Už 448 lidí nám doložilo příjem přes internet, 98 lidí už nám doložilo náklady na bydlení a máme 119 žádostí o přídavek na dítě a 94 žádostí o příspěvek na bydlení," říká Jurečka.

Lidé, kteří si nevědí rady, jak podat žádost o dávku on-line, budou muset i nadále žádosti vyřizovat fyzicky, a to na Úřadě práce a od Nového roku i na některých pobočkách České pošty.

"Na některých místech už nebude mít smysl mít pobočku Úřadu práce, ale pořád budeme chtít, aby ten klient žádost mohl podat. Tuto roli by měla dobře zvládnout Česká pošta," upřesňuje Daniel Krištof, ředitel Úřadu práce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.