O dětské kroužky je enormní zájem. Zdražily a někde už mají plno

Václav Drahotínský má čtyři děti a všechny chtějí od září navštěvovat kroužek. Sám potvrzuje, že o zápis na něj bývá každoročně velký boj.

"O školní nebo agenturní kroužky bývá dost zájem. Hlavně u těch agentur. Občas se to řeší narychlo třeba o půlnoci, protože se může stát, že pak už místa nebudou," říká pan Drahotínský.

Někteří poskytovatelé kroužků otevřeli registrační proces už před prázdninami a rodiče mají teď poslední možnost děti do kroužků zapsat.

[chooze:article;value:512106]

"My ty kapacity máme obrovské, protože jsme největší zařízení a poskytovatel kroužků vůbec v republice, takže ještě místa jsou, ale některé kroužky už se plní a myslím si, že už bude brzy plno," uvedl Jakub Reindl, ředitel skupiny Kroužky.

Hlavními provozovately kroužků jsou domovy dětí a mláděže nebo tradiční organizace jako například Skaut, Pionýr nebo dobrovolní hasiči, po těch v posledních třech letech roste poptávka. "Počet těch dětí se nám v uplynulých letech stabilně zvyšoval, takže v tuhle chvíli je zájem opravdu veliký. Evidujeme 62 tisíc dětí přibližně," vypočítala Lucie Šulcová, vedoucí Úseku mládeže Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

V některých městech se kroužky na následující školní rok zaplnily už na začátku prázdnin. Organizace se proto rozhodly navýšit kapacitu. Rodiče prý také musí v některých případech počítat s vyšší cenou.

[chooze:article;value:517668]

"To zdražení určitě nastalo v posledních dvou letech, ti poskytovatelé někteří se ještě snažili to odkládat, ale pokud nezdražili předloni nebo loni, tak letos ano, to zdražení bylo v rozmezí mezi deseti a patnácti procenty," sdělil ředitel Českí rady dětí a mládeže Ondřej Šejka.

"Cena se pohybuje zhruba od jedenácti stovek až po tři a půl tisíce za kroužek za pololetí, ta průměrná cena je kolem devatenácti stovek až dvou tisíc," dodal Reindl.

V rámci projektu Darujme kroužky dětem mohou rodiče získat příspěvek až dva tisíce korun na jedno dítě. Příspěvky na volnočasové aktivity poskytují například i Úřady práce, odborové svazy nebo zdravotní pojišťovny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.