O důchod bude možné žádat i on-line, rozhodli poslanci

Elektronické podání žádosti o důchody bude možné od 1. prosince přes webovou službu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). "Jde o komplexní službu vyžadující aktivní přístup žadatele," napsalo ministerstvo v návrhu zákona, který nyní míří do Senátu.

Do portálu se budou moci uživatelé přihlásit pomocí datové schránky nebo bankovní identity. Když se přihlásí, uvidí návrh formuláře s daty ČSSZ, která může žadatel potvrdit nebo jinak doplnit a upravit. 

[chooze:article;value:520951]

Poslanci se dostali ke schvalování této novely zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení po týdnu, v tom minulém se kvůli obstrukcím opozičních hnutí ANO a SPD k bodu nedostali. Ve třetím čtení prošla novela i s úpravou placeného volna pro zaměstnance na dětských táborech a podobných akcích. 

Novela upravuje také dřívější termín výplaty penzí, nově by je měli důchodci dostávat pouze v první polovině měsíce. "Termínů výplat důchodu bude jenom pět," řekl ve Sněmovně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V současnosti je termínů 12, nově ale budou muset být jen do 14. dne v měsíci, aby tak důchodci mohli pobírat penze dřív. O ty budou moci podle zákona žádat na každém úřadu. 

[chooze:article;value:520325]

Poslanci měli jednat také o novele zákona o matrikách. Podle něj by mohly páry stejného pohlaví uzavřít registrované partnerství na jakémkoliv matričním úřadu v Česku. Další návrhy zmiňují třeba to, že by mohli partnerství lidé uzavírat i pouze před senátory nebo poslanci.​

Ve druhém čtení poslanci potvrdili i návrh ohledně investičních pobídek. Resort průmyslu a obchodu bude nově muset vládě předkládat jenom strategické pobídky. V závěru středeční schůze Sněmovna volila nového člena širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Jediným kandidátem byl projektový manažer Radek Rychnovský. Ke zvolení potřeboval 84 hlasů, získal sto. Ve schůzi budou poslanci pokračovat ve čtvrtek.

Poslanci schválili možnost zažádat o přiznání důchodu on-line. Podívejte se na reportáž (09/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.