O gymnázia je mezi deváťáky velký zájem. Mohou být problémy s kapacitou

Střední školy a gymnázia obdržely 212 344 přihlášek pro nadcházející školní rok. Každý uchazeč si mohl podat přihlášku maximálně na dvě školy zároveň. Této možnosti využil i syn paní Pohlové.

"Jako první volbu máme česko-německé gymnázium a druhou volbu máme anglo-německou obchodní akademii a je to z toho důvodu, že mluví německy, je bilingvní a doufám, že ta němčina by nám mohla pomoct," řekla paní Pohlová.

"Oproti loňskému roku se nám počet přihlášených žáků v prvním termínu přijímacích zkoušek navýšil o 12 tisíc. V letošním roce podalo přihlášku na školy s maturitou 88 tisíc žáků," prohlásil ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

[chooze:article;value:467249]

Nejvíce přihlášek v historii obdrželo pražské Gymnázium Nad Štolou, kam se přihlásilo celkem 1 166 uchazečů, přijato bude pouze 150 z nich. "Celkově jsme přijali asi o 180 přihlášek víc než v loňském roce, na to osmileté studium je situace asi tak stejná, jako byla v loňském roce, na čtyřleté gymnázium jsme měli loni 154 přihlášek a dneska máme 217," uvedla ředitelka Renáta Schejbalová.

Enormní zájem hlásí střední školy po celé republice. Největší přetlak mají školy v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. "Nejhorší situace bude pravděpodobně v Praze a v dalších velkých městech, kde je ta spádovost i těch okolních měst. Máme tady obrovský počet žáků ze Středočeského kraje a i z dalších krajů a pochopitelně ta kapacita není taková, jakou bychom si představovali," potvrdil šéf Unie školských organizací Jiří Zajíček.

Největší zájem je tradičně o gymnázia, následují je střední školy s technickým zaměřením, pedagogické, ekonomické nebo hotelové. "K nám na hotelovou školu do Poděbrad máme letos přihlášeno celkem 248 uchazečů, v loni jsme touhle dobou měli 170, je to teda o těch 80 uchazečů víc," prozradila ředitelka Hotelové školy Poděbrady Jana Podoláková.

[chooze:article;value:466879]

Nečekaně prý letos vzrostl zájem o šestiletá gymnázia. "Máme 515 přihlášek na 30 míst, protože to jsou žáci, kteří jsou ze sedmé třídy, tak říkali, že si to jednak chtějí zkusit takové zkoušky nanečisto a jednak, že by byli rádi, kdyby to přijetí vyšlo už letos, aby za dva roky nemuseli řešit tuto situaci, protože se obávají, že za ty dva roky bude stále přetlak na gymnázia," vysvětlila Schejbalová.

Jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté obory se letos budou konat 13. a 14. dubna a na víceletá gymnázia 17. a 18. dubna.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.