O občerstvení na silvestra je zájem. Lidi neodrazuje ani inflace. SROVNÁNÍ CEN

Inflace zaútočila i na oblíbené silvestrovské oslavy. Lidé si proto musí rozmyslet, kolik jsou schopni za pořádný večírek zaplatit, nebo zda tentokrát oslavu příchodu nového roku vynechají. Připlatí si totiž za téměř vše. 

"Celý silvestrovský večer určitě vyjde dráž. Pokud vezmeme základní věci, které k oslavám patří, jako je například alkohol nebo potraviny, jde o zboží, které výrazně zdražilo. Oproti loňskému roku někteří výrobci zvýšili ceny o více než deset procent," sdělil redakci TN.cz ekonom Petr Studnička. "Alkohol jen v posledním čtvrtletí zdražil minimálně o patnáct procent. Nárůst cen zboží na silvestrovské oslavy je jednoznačný," dodal ekonom.

[chooze:article;value:481440]

Tím však výčet věcí, za které si lidé připlatí, nekončí. Kromě alkoholu by silvestrovská tabule mohla být chudší i kvůli stoupající ceně chlebíčků. "Od začátku prosince jsme změnili ceník a rámcově zdražili asi o deset procent v závislosti na druhu chlebíčků. Klasický šunkový chlebíček na bramborovém salátě stojí 33 korun, takže objednávka deseti takových chlebíčků vyjde na 330 korun," prozradila redakci TN.cz PR manažerka Libeřských lahůdek Martina Bauerová.

I přes změněné cenovky se lidé chtějí pobavit a vypadá to, že ještě více než loni. Výrobci chlebíčků proto zaznamenali enormní množství objednávek, a v jednu chvíli je dokonce museli pozastavit. "Po několika letech covidu, kdy se lidé báli setkávat, se chuť trávit spolu čas znásobila, proto letos pozorujeme enormní nárůst objednávek. Lidé se spolu chtějí svobodně pobavit, a to nad chlebíčky." nastínila aktuální situaci Martina Bauerová.

[chooze:article;value:481291]

"Zaznamenali jsme opravdu velký zájem, dokonce jsme museli objednávky na silvestra zastavit, ty jsou navíc mnohem větší. Na prodejnách pozorujeme to samé. O výrobu chlebíčků je zájem vyšší řádově o sto procent, což nás moc těší," řekla Martina Bauerová, podle níž zvyšující ceny chlebíčků zákazníky neodradily, ba naopak.

Pokud by si lidé místo kupovaných chlebíčků chtěli udělat domácí, musí počítat s tím, že podražily i některé ingredience. Mnohem více zaplatí za veku, vajíčka, jogurt do salátu i za sýr. Kilo másla, které se hodí na jednohubky, se prodraží o skoro 50 korun, to stejné platí pro kilo eidamu. Obložený sýrový talíř si možná někteří letos odpustí. I samotná veka a jiné pšeničné pečivo se zvedlo o více než 20 korun za kilo. Stoupla také cena brambor, vyjdou proto dráž i domácí chipsy.

Ceny základních potravin, které se hodí na silvestra
Potraviny Konec roku 2021 Konec roku 2022
Eidam (1 kg) 167,13 korun 215,73 korun
Slepičí vejce (10 ks) 33,61 korun 59,01 korun
Máslo (1 kg) 212,71 korun 259,17 korun
Bílý jogurt (150 g) 9,37 korun 12,20 korun
Světlé pečivo (1 kg) 48,69 korun 70,53 korun
Brambory (1 kg) 14,98 korun 19,95 korun
Pivo (0,5 l) 12,62 korun 13,79 korun
zdroj: ČSÚ

Lidé jsou natěšení na oslavy

Podobný pocit jako prodejci chlebíčků mají z letošního silvestra i výrobci šumivých vín. "Přesná čísla zatím nemáme. Vypadá to však, že Češi si Vánoce i silvestra chtějí užít, a proto nakupují podobně, jako tomu bylo v minulých letech. Společnost Bohemia Sekt navíc v letošním roce své ceny vůbec nenavyšovala, naposledy jsme zboží zdražovali na konci roku 2021," sdělil tiskový mluvčí společnosti Bohemia Sekt Martin Fousek.

[chooze:article;value:480189]

Stejnou informaci pro Čechy bohužel nemají pivovarníci, ti oblíbený nápoj zdražit museli. "Navýšili jsme ceny letos v říjnu, a to v průměru o osm procent, jak u lahvového piva, tak i u sudového," řekl pro redakci TN.cz mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. "Za tyto ceny si pivo kupují naši odběratelé, to znamená supermarkety nebo hospody. O koncové ceně si rozhodují sami hospodští a prodejci," vysvětlil Zdeněk Kovář a dodal, že pivo mohou zdražit samotné obchody a může proto být napříč republikou různě drahé.

Turisté se vracejí do Česka. Chtějí tu oslavit silvestra:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.