O práci v armádě je obří zájem. Většinu uchazečů vojáci přijmout nemohou

Zájem je hlavně o atraktivní pozice v bojových jednotkách. Lidé chtějí především k výsadkářům nebo tankistům. "Lidi si podají registraci na našich stránkách kariera.army.cz. My se jim pak ozveme, pozveme si je na schůzku," popsal postup Miloslav Čeleda z armádního rekrutačního střediska.

Do rekrutačních míst míří lidé různého věku, od uchazečů o střední vojenskou školu až po lidi okolo padesátky. Důležité je projít zdravotní prohlídkou, splnit fyzické testy a projít výcvikem. Podle úspěšnosti jsou pak nasazeni na jednotlivé pozice. "Nejvíc poptáváme samozřejmě řidiče. Nejnovější náborová kampaň je na spojaře nové generace, kdy poptáváme různé IT specialisty, obsluhy vysílaček," upřesnil Čeleda.

[chooze:article;value:473209]

​Na některých pozicích dostanou vojáci i náborový příspěvek. "Mají motivovat, aby lidi z civilu šli, ne odspodu do té naší organizace, ale nějakým bočním vstupem. To znamená motivují lidi s nějakou vyšší kvalifikací," řekl mluvčí Armády ČR Ivo Zelinka.

Výplata vojáků se skládá z několika částí. "Stabilizační příspěvek, výkonnostní příspěvek," jmenuje Čeleda. Třeba výkonnostním příspěvkem si může voják navýšit základ až o dvě procenta ročně. "Odráží to kvalitu plnění služby toho vojáka," vysvětlil Zelinka.

Po uplynutí tříměsíční zkušební doby má voják z povolání nárok také na příspěvek na bydlení. Ten začíná na třech tisících korunách. Výše služebního příspěvku se zvyšuje za každého člena rodiny o 300 Kč.

[chooze:article;value:476748]

​Základní tarif platu u vojína a svobodníka se od 1. ledna 2023 zvýšil o 17 %. U vyšších hodností o 10 %. Důvodem zvýšení u těch nejnižších je snaha zvýšit nástupní platy na alespoň 30 tisíc korun před zdaněním.

Zkrátka nepřijdou ani vojáci v záloze a přilepší si i voják na zahraniční misi. "Tam jsou příplatky, které odrážejí zejména dvě věci, a to je nebezpečnost mise a hygienická zátěž, například výskyt nakažlivých nemocí a podobně. A zase je to spjato s hodností," uvedl mluvčí armády. "Pak jsou tam další benefity typu preventivních rehabilitací," dodal Čeleda.

Nárok na výsluhu vojákům vzniká po 15 letech služby. Výše je odvozena od hodnosti, na kterou voják před odchodem z armády dosáhl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.