O příspěvku na péči chce rozhodovat jen vláda. Opozice i Stanjura jsou proti

Příspěvek na péči stát vyplácí lidem na opatrování v zařízení nebo doma. Podle své závislosti dostávají měsíčně od 880 korun do 19 200. O zvýšení příspěvků chtěla v pátek ve Sněmovně jednat opozice, poslanci ale neschválili program schůze.

"My jsme se chtěli bavit o zvýšení těch příspěvků na péči, které se roky nezvyšovaly. Myslím si, že tam je krásně vidět, že v Poslanecké sněmovně se bavíme o prioritách této vlády, což je korespondenční volba, nikoliv o věcech, které opravdu pálí lidi," tvrdí poslanec Patrik Nacher (za ANO).

[chooze:article;value:537121]

​Vláda má ale vlastní řešení, podle kterého by o navyšování dávky rozhodovala do budoucna pouze ona, a nemusel by se tak měnit zákon. Podle MPSV by se měl příspěvek zvýšit od července zhruba o čtvrtinu. "Za sebe říkám jednoznačně: je nutné zvýšit, musíme to udělat a jsou tady cesty, které k tomu vedou. Zaprvé, o něco, bych řekl, do budoucna flexibilnějším řešením a případně, pokud bude vůle, i o něco rychlejším," uvedl šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) .

Podle návrhu jeho ministerstva by vláda mohla dávku upravit, pokud by se od posledního přidání index spotřebitelských cen zvedl nejméně o pět procent.

"Bylo by skutečně fér, aby se při inflaci, která bude větší než pět procent, ten příspěvek indexoval," reagovala ekonomka Danuše Nerudová.

[chooze:article;value:534857]

​To, že by o případném navýšení příspěvku nemohli rozhodovat poslanci, se nelíbí opozici. "Vlastně se tím odcloní všichni poslanci, kteří by kdy chtěli do budoucna navyšovat příspěvek na péči, poněvadž to nebude možné udělat zákonem, ale pouze vládním nařízením. Myslím si, že máme řadu odborníků ve výboru pro sociální politiku, kteří vždycky vycítí ten moment toho, kdy se ten příspěvek na péči zvyšovat má," uvedl Aleš Juchelka z ANO. "Jsem přesvědčen, že to nebude vláda dělat podle toho, jestli lidem chybí peníze, ale jestli vládě chybí peníze," doplnil Radim Fiala z SPD.

Návrh odmítá i ministerstvo financí a paragraf o zvýšení dávky vládou při růstu cen chce škrtnout. "Nesouhlasíme s navrhovaným zmocněním vlády. Vzhledem k celkovým rozpočtovým dopadům a mandatornímu charakteru příspěvku na péči by jeho případná změna měla vzejít ze standardního legislativního procesu, nikoliv pouze z jednání vlády," uvedlo ministerstvo.

Novelu zdůvodňuje ministr Jurečka tím, že dosavadní proces valorizace je zdlouhavý a nepružný.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.