O svátcích cestuje více lidí než obvykle. Některé spoje jsou už nyní vyprodané

Za rodinou, exotikou nebo si jen tak užít volno. Konec roku je pro Čechy hektický a dopravci mají žně. "Letošní Vánoce trávíme v Londýně. Mám tam přítele, který tam pracuje a tady dceřin tatínek," prozradila jedna z dotázaných žen. "Cestuji domů na Slovensko," sdělil TV Nova muž.

Zájem je obrovský a autobusoví i železniční dopravci posilují spoje. "Především posilujeme spoje mezi Prahou a Moravou, ať už mířící do Olomouce, do Ostravy a nebo pak dále na Slovensko," potvrdil mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

[chooze:article;value:480763]

"Společnost RegioJet navyšuje před Vánoci a během vánočních svátků kapacitu vlakových spojů o 15 až 20 procent. Kapacita autobusových spojů bude navyšována podle potřeby," uvedla mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

Během vánočních svátků přibývá cestujících až o několik desítek procent. Například vlakové spoje na Slovensko jsou téměř vyprodané. "Mezinárodní spoje do Košic a na Budapešt jsou vyprodané úplně," upozornila Janoušek Kostřicová.

"Nejvytíženější je teď pro nás třeba jeden z úseku, a to z Mladé Boleslavi do Kolína, protože v Kolíně se ve velkém přestupuje na dálkové spoje," řekl mluvčí dopravce Arriva Jan Holub.

[chooze:article;value:480975]

Čekání na vlak cestujícím na hlavním nádraží v pátek zpříjemnila skupina muzikantů a zpěváků tradiční Rybovkou. 

Od pátku mají školáci prázdniny a městské i meziměstské linky už jezdily podle prázdninového jízdního řádu. A další dny bude provoz omezen ještě výrazněji. 

Na Štědrý den budou autobusy a tramvaje dodržovat sobotní jízdní řády do 18 hodin, poté přejdou na noční provoz. A provoz omezují i České dráhy. "Ve všechny tři sváteční dny 24., 25. i 26. prosince platí speciální jízdní řád. Například 24. prosince pak bude v odpoledních až večerních hodinách ten provoz tlumen," avizoval Kubát.

Pokud se chystáte v následujících dnech někam jet, raději si ale informace o svátečních jízdních řádech zjistěte předem třeba na internetu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.