O víkendu můžete vyrazit na koncert, za památkami i za vínem

Střelecký ostrov v Praze bude patřit hudbě a umění díky festivalu, který připravili studenti Anglo-americké vysoké školy. Na Rašínově nábřeží pak proběhne košt vín.

Rušno bude také na pražském výstavišti, které sobotu zahajuje letní sezonu. Zaplní ho cyklisté všech výkonnostních úrovní a na bicyklech všech typů. Překážkovou i silniční testovací dráhu si budete moci vyzkoušet i vy sami.  A když nebudete s sebou mít vlastní kolo, můžete si ho tam půjčit. Například elektrokolo, trialové kolo nebo jiné speciály.

Profíci vám při tom budou létat nad hlavou. "Máme tady osmimetrovou věž, ze které se budeme spouštět na třímetrový odraz. Lítáme až 6 metrů nad zemí a budeme dělat všemožný triky," říká cyklistický závodník Václav Kolář.

[chooze:article;value:500384]

V sobotu odpoledne bude živo i v Hradci Králové. Nejprve městem projde majálesový průvod, pak tam vypukne hudební festival s velkými hvězdami českého i slovenského hudebního světa.

"Na třech pódiích tu bude od 13. hodiny vystupovat celkem 23 skupin a interpretů, například No Name, Kryštof, Tomáš Klus, Jelen nebo Kali," vysvětluje pořadatel majálesu Michal Šamánek. Očekávají prý kolem 20 tisíc návštěvníků.

A ani v Hořicích si vaše ušní bubínky příliš neodpočinou. Stovky šermířů tam divákům zrekonstruují skutečnou husitskou bitvu. "Hlavní bitevní ukázka proběhne v sobotu od 15:30. Na jedné straně bude Jan Žižka a Bořek z Miletínka, na druhé straně pak Čeněk z Vartenberka," dodává jeden z válečníků Michal Bareš.

[chooze:article;value:500902]

A kdo nebude mít historie dost, může s Národním památkovým ústavem oslavit 20 let jeho existence. Při této příležitosti jsou pro návštěvníky připravené různé doprovodné akce a pro děti do 18 let je do všech objektů vstup zdarma.

Na jižní Moravě se to týká například hradu Veveří, zámků Lednice a Valtice. V Olomouckém kraji to bude například hrad Bouzov a v jižních Čechách zámky v Českém Krumlově a Hluboká nad Vltavou.

Na jižní Moravě mohou lidé vyrazit také do Bílovic nad Svitavou, kde se bude slavit Den Země. Vodáci pak budou odemykat řeku Dyji a odemykat se budou také moravské sklípky, a to v rámci festivalu Jaro na Mikulovsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.