O víkendu se Českem prohnala hned dvě tornáda, potvrdili meteorologové

[chooze:gallery;value:31490]

​Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu vznikla během sobotních silných bouřek na českém území nejméně dvě tornáda. Jedno se prohnalo obcí Lubná na Svitavsku, druhé se pak podle středečního vyjádření odborníků na bouře objevilo v obci Nejepín u Chotěboře na Vysočině.

Obě tornáda přitom byla slabá. Měla sílu IF1-, což odpovídá rychlosti kolem 128 km/h. Taková tornáda většinou trhají krytinu ze střech.

"Dráha tornáda byla odhadnuta na 750 až 1 000 m s tím, že vržené části plechové střechy byly mrštěny i o několik stovek metrů dále a byly doslova zabodány v řepkovém poli, a to s viditelnou rotační dráhou dopadu. Tornádo během svého postupu měnilo intenzitu a není vyloučeno, že ke kontaktu se zemí docházelo přerušovaně," okomentovali lovci bouřek z Czech Thunderstorm Research Association řádění víru v Nejepíně.

[chooze:article;value:502697]

Podobně vypadalo tornádo i v Lubné. "Podle doložených škod urazilo dráhu cca 500 metrů. Nejsilnější projevy mělo zpočátku své dráhy, kde na jednom domě shodilo část tašek ze střechy. Obcí Lubná prošlo jen okrajově, zasáhlo jednu, maximálně dvě ulice. Většinou se tam nacházely zahrady, bohužel jeden dům stál přímo v cestě tornáda," popsal jeho dopady meteorolog Petr Münster z ČHMÚ, který byl přímo na místě. 

Celkem jde letos už o třetí potvrzené tornádo. To první se objevilo na začátku dubna v Horním Štěpánově na Prostějovsku. I tam šlo o vír velmi nízké intenzity. Vznik tornád je Česku podle meteorologů poměrně ojedinělou záležitostí. Výjimečně se ale objeví i tornáda silná, jako to, které v roce 2021 zasáhlo několik obcí na Hodonínsku. To mělo sílu F4.

Podívejte se na reportáž o tornádu v Lubné na Svitavsku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.