O víkendu si oheň nerozděláte. Hasiči hrozí přísnými pokutami

Od jihozápadu k nám proudí teplý vzduch a společně s dlouhodobým suchem vytváří příznivé podmínky pro vznik požárů. V pátek bylo i 30 stupňů Celsia a pole hořelo například u Břeclavi nebo u Chotěšova na Plzeňsku. Od soboty bude ještě tepleji.

Teploty by totiž o víkendu podle meteorologů měly přesáhnout hranici tropických 30 stupňů. Následující dva dny by také měly být beze srážek. "Maximální teploty v sobotu očekáváme až 31 stupňů, v neděli pak mezi 29 a 33 stupni a začátek příštího týdne přinese ještě vyšší teploty. Nedoporučuje se rozdělávat oheň v přírodě, hlavně v lesích, vypalovat trávu nebo odhazovat nedopalky cigaret na zem, případně používat přenosné vařiče," upozornila meteoroložka Tereza Matušková.

V Praze a ve Středočeském kraji už platí zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech. "Znamená to, že je striktně zakázáno rozdělávání a udržování otevřeného ohně. Nesmí se používat zábavní pyrotechnika, nesmí jezdit parní lokomotivy, nesmí se vypouštět lampiony štěstí, ale také se nesmí používat třeba voda ze zdroje pro hašení," vyjmenovala hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

[chooze:article;value:512291]

"Obecně platí zákaz v lesních porostech a v jejich okolí do 50 metrů. Je to ale i v parcích a lesoparcích, takže třeba ani na grilovištích ve Stromovce se nesmí zakládat oheň," řekl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Za porušení zákazu hrozí lidem i několikatisícová pokuta. "Ve středních Čechách je to upraveno tak, že ty přestupky řeší hasiči podle zákona o požární ochraně, takže pokud to bude fyzická osoba, hrozí tam sankce až 25 tisíc korun," uvedl vyšetřovatel středočeských hasičů Libor Pospíšil.

"Ve středních Čechách je to upraveno tak, že přestupky řeší hasiči podle zákona o požární ochraně, takže pokud to bude fyzická osoba, hrozí tam sankce až 25 tisíc korun. Zákaz platí vždy, když ČHMÚ vydá varování, a trvá po dobu platnosti varování," sdělil mluvčí plzeňských hasičů Petr Poncar.

Loni vysoké teploty a sucho mohly i za rozšíření největšího českého lesního požáru u Hřenska. Do kontrol turistů, kteří odhazují v přírodě nedopalky cigaret, táboří nebo rozdělávají oheň, se pustili i strážci Národního parku České Švýcarsko. Kontroly budou pokračovat i během nadcházejícího víkendu.

Policisté se do mimořádné akce pustili s velkou razancí. V pátek odpoledne ji zahájili hlídkami na koních. Koně si půjčili u středočeských kolegů. Dvoučlenné hlídky se zajímají o turisty, kteří by mohli v parku tábořit nebo snad ještě hůř, rozdělávat oheň. Právě teď je největší riziko požárů.

[chooze:article;value:512145]

"Budou pracovat na třech nejvytíženějších trasách, kde jsou mraky návštěvníků. Předpokládáme, že ty trasy budou hodně navštěvované. Dochází na nich k porušování návštěvního řádu, nejčastěji tím, že se kouří," řekl velitel kontroly Stanislav Krajčovič.

Kouření je na území parku striktně zakázáno. Odhozený nedopalek by mohl způsobit požár, stejně tak i otevřený oheň. Všichni si dobře pamatujeme rok staré záběry největšího požáru v české historii. "Když při dnešní akci narazíme na nějaké hříšníky, tak velice pravděpodobně sáhneme k pokutování a budeme se pohybovat v horní hranici té zákonné částky 10 tisíc korun," řekl vedoucí stráže přírody národního parku Pavel Svoboda.

Kontroly budou pokračovat ještě v noci, kdy hlídky na koních vystřídá například vrtulník s termovizí. Do terénu vyjedou strážci s policisty také na čtyřkolkách a budou důkladně pročesávat terén. Ode pátku platí zákaz nočního vstupu do parku, pokuty tak čekají na každého, kdo tam nemá co dělat.

Na mapu výstrah se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.