Obávaná islandská sopka vybuchla. Ostrovem se valí proudy lávy

[chooze:gallery;value:34193]

​Vulkán na poloostrově Reykjanes vybuchl ve 22:17 místního času (o hodinu více našeho) a začal chrlit lávu, uvedl Islandský meteorologický úřad

Předcházela tomu hodinu trvající série malých zemětřesení. Puklina v zemi je dlouhá čtyři kilometry a láva vytéká v množství až 200 krychlových metrů za vteřinu, což je mnohem více, než bývá na sopečném ostrově obvyklé.

Žhavá řeka se roztéká do všech stran a blíží se k blízkému městu Grindavík. To už v listopadu museli evakuovat, úřady tehdy uzavřely i proslulé geotermální lázně Modrá laguna. Nyní je okraj trhliny v zemském povrchu vzdálený tři kilometry od Grindavíku a všichni doufají, že město ochrání vybudované zábrany.

​"Proud magmatu je nejméně sto metrů krychlových za sekundu, možná i více. V této oblasti jde o obrovskou erupci," řekl podle agentury AP šéf islandské civilní ochrany a nouzového řízení Vídir Reynisson. Ředitel hasičského sboru Veitna Páll Erland řekl, že díky postupnému poklesu aktivity infrastruktura poškozena nebyla a nebylo zatím nutné přijmout zvláštní opatření na její ochranu.  

[chooze:article;value:530854]

Domov muselo podle deníku The Guardian opustit na čtyři tisíce lidí poté, co na oblast udeřily takzvané seizmické roje, nejsilnější způsobil tisíc malých zemětřesení za 24 hodin. Svět pak oblétly záběry rozpukaných silnic a ulic.

Pondělní Výbuch sopky zpozdil řadu letů na letišti Keflavík, které leží nedaleko Reykjavíku. Je to jediné velké mezinárodní letiště na Islandu, informuje agentura Reuters.

V úterý ráno se nad erupčními centry proletěl vědec Magnus Tumi Gudmundsson. "Odhaduji, že se už vychrlilo dvakrát více lávy než byla celá měsíční erupce na poloostrově letos v létě," řekl podle agentury Reuters islandské televizi RUV. "Erupce byla zpočátku poměrně velmi silná, její rozsah se už ale zmenšil," upřesnil později televizi RUV

Paradoxem je, že v posledních dnech se situace poněkud uklidnila a obyvatelé rybářského městečka doufali, že jim odborníci povolí návrat domů na Vánoce.

[chooze:article;value:431165]

​Rudě ozářená noční obloha byla vidět až ze 40 kilometrů vzdáleného hlavního města Reykjavíku. Nedaleké mezinárodní letiště zůstalo v provozu, i když mnohé lety nabraly zpoždění.

Podle Islandského meteorologického úřadu erupce po čtyřech hodinách přestala zesilovat a dosáhla "rovnovážného stavu". Zatím se nedá odhadnout, jak dlouho potrvá. Veřejnost chtivou nevšední podívané policie důrazně varovala, aby se k oblasti nepřibližovala.

Podívejte se na reportáž z Poledních Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.