Obávaná sopka dál děsí Island: Hrozí bezprostřední erupce, varují experti

Islandský meteorologický ústav v pondělí informoval o tom, že hladina lávy pohybující se pod oblastí Svartsengi se zvýšila, píše web Live Science. "Odhadované množství magmatu pod Svartsengi dosáhlo spodní hranice množství, o kterém předpokládáme, že se nahromadilo před poslední erupcí," stálo v prohlášení.

"Je proto pravděpodobné, že v následujících dnech nebo týdnech může dojít k dalšímu výbuchu," dodali meteorologové. Předpovědět, kdy a kde němu dojde, je podle nich ovšem nemožné. Varováním ale můžou být například změny v teplotě a tlaku vrtů, které se v lokalitě nacházejí.

[chooze:article;value:537184]

Současný objem lávy údajně dosahuje objemu devíti milionů metrů krychlových. To odpovídá přibližně 3 600 olympijských bazénů.

Oblast Svartsengi se nachází pouhé čtyři kilometry severně od města Grindavík, které erupce postihla 14. ledna. Na okraji města se vytvořily trhliny a ty pohltily tři domy. Větší z nich dosahovala délky téměř jednoho kilometru.

Dříve prosperující rybářské město tak muselo být evakuováno. Jeho obyvatelé se začínají vyrovnávat s tím, že se do svých domovů už nemusí vůbec vrátit, informuje portál BBC. Jen za poslední tři roky čelil poloostrov pěti sopečných erupcím.

Erupce sopky na Islandu vyhnala z domovů obyvatele nedalekého města Grindavík. Láva tam zničila několik domů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.