Obávaní wagnerovci se stáhnou z Ukrajiny. Seznam zemí, kde by se mohli objevit

Mezi Prigožinem a velením ruské armády probíhala řada sporů o dodávky munice, nábor žoldáků mezi wagnerovce i o pohřbívání padlých v Rusku. Prigožin se podle agentury Bloomberg teď naštval a měl dát najevo, že svoji soukromou armádu z Ukrajiny stáhne a pošle ji raději do Afriky, kde se před válkou zapojovala do řady konfliktů. Menší jednotky wagnerovců působí v afrických zemích i teď, byť se hlavní síly upnuly na Ukrajinu.

Přední odborník na Rusko a jeho zapojení do konfliktů v Africe Samuel Ramani, který o tom napsal i knihu, teď sestavil přehled zemí, ve kterých zřejmě wagnerovci výrazně posílí své aktivity. Podle něj si wagnerovce budou najímat tamní autoritativní režimy.

Jednou se zemí, kam zřejmě wagnerovci upnou svoji pozornost, je podle profesora z Oxfordu Ramaniho Libye. I po invazi na Ukrajinu v únoru 2022 tam zůstávají přibližně dva tisíce Prigožinových žoldáků. Rusku se hodí bránit v exportu libyjské ropy do EU a štve jej postoj nové libyjské vlády, která je k němu v otázce Ukrajiny velmi kritická.

[chooze:article;value:494656]

​Další ze zemí, kde by se mohli wagnerovci více angažovat, je Súdán. Tam jejich příslušníci hlídají zlaté doly a pašování zlata je i zdrojem financí pro válku na Ukrajině. Rusko navíc chce v zemi budovat základnu na pobřeží Rudého moře.

Nahradí wagnerovci Čechy?

S dalším státem, který je v hledáčku wagnerovců, má bohaté zkušenosti i česká armáda. Jde o Mali, kde se čeští vojáci účastnili mise Evropské unie, která měla cvičit tamní vojáky bojující s náboženskými extremisty. Režim v Mali ale nedávno začal spoléhat více právě na wagnerovce, kteří jsou podezříváni, že v zemi páchají válečné zločiny. Začátkem února přijel partnerství s vojenskou juntou v Mali stvrdit i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

"Čtyřnásobný nárůst počtu obětí a neschopnost ovládnout doly na zlato vrhají na Rusko špatné světlo, takže posily mohou přijít vhod," shrnul možné rozšíření angažmá wagnerovců v Mali Ramani.

Posílit svoji roli by ruská soukromá armáda mohla chtít také v Burkině Faso. Na jihu země mají Rusové podle sousední Ghany práva na těžbu nerostných surovin, byť to vláda Burkiny Faso popírá. Navíc je to další země, kde se otočili zády k bývalým kolonistům z Francie a vytvořili mocenské vakuum.

[chooze:article;value:485017]

​Ramani vidí prostor pro Wagnerovu skupinu také v Sieře Leoně či v Pobřeží slonoviny. I tam by mohli chtít nahradit Francouze. "Wagnerovci pomáhají rebelům z FACT v jejich snaze destabilizovat Čad a zavraždit Mahamata Débyho (prezident Čadu, pozn. red.). Změna režimu by byla velkou vzpruhou pro Rusko, protože Niger je pevně zakotven v západním táboře," napsal Ramani. Wagnerovci ztratili s válkou na Ukrajině pozice ve Středoafrické republice, ale možností, kde se upíchnout, je pro ně Kamerun, který má s Ruskem smlouvu o bezpečnosti a také tam rostou protifrancouzské nálady.

"Přestože wagnerovci mají mizerné výsledky, pokud jde o boj proti povstalcům, a mají na kontě válečné zločiny, jsou pro autoritářské režimy v Africe užitečným nástrojem. Takže jejich odchod z Ukrajiny určitě nebude znamenat globální konec skupiny," myslí si Ramani.

Válka na Ukrajině podle rusisty Číně nevyhovuje, více v rozhovoru:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.