Obavy kvůli smrti pacienta na záškrt v Jihlavě. Zdravotníky čeká přeočkování

Na jihlavskou infekční JIPku se už 82letý muž dostal ve velmi špatném stavu. Převáželi ho tam z Nového Města na Moravě, kde byl na chalupě. "Zhoršovalo se to dýchání, začal se dusit," popsala staniční sestra z oddělení JIP jihlavské nemocnice Hana Oulehlová.

O jeho život tam bojovali tři dny. Marně. Zemřel v úterý ráno. Jakmile se zjistilo, že měl vysoce infekční záškrt, přijala se u všech o to přísnější opatření. Všichni zdravotníci, je jich celkem 35, kteří přišli s pacientem do styku, musí být hlídaní. "Preventivně jsme si vzali stěry z krku a z nosu. A antibiotika máme nasazená," doplnila Oulehlová. "Následně budou přeočkováni," informovala mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

[chooze:article;value:544991]

Stále se také intenzivně zjišťuje, kde a jak se muž nakazil. Testují se všichni, kdo s ním předtím přišli do styku. Bacilonosičem by ale mohlo být i zvíře, například pes. Výsledky testů budou známy v příštích dnech. "Provádíme epidemiologické šetření v místě rekreačního pobytu," uvedla Jana Böhmová z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Na záškrt u nás naposledy zemřeli dva lidé před dlouhými 55 lety. Proti nemoci se plošně očkuje od roku 1946, a to už v dětském věku v trojkombinaci s černým kašlem a tetanem. Po letech ale účinnost vakcíny postupně vyprchává. Lidé by se tak měli nechat přeočkovat, a to hlavně nejohroženější skupiny, což jsou kromě dětí i senioři a lidé se sníženou imunitou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.