Obavy meteorologů se naplnily. Museli změnit předpověď na závěr zimy

Obavy meteorologů se naplnily. Polární vír se pomalu dostává do své finální fáze a jeho blížící se rozpad znamená, že by k nám mohly znovu vtrhnout kruté mrazy.  To potvrzuje i norská dlouhodobá předpověď počasí.

Ta jasně ukazuje, že zima ještě neřekla poslední slovo. Její návrat očekávají už v příštím týdnu, kdy má rtuť teploměru klesnout pod nulu. V Praze by 0 °C mohlo být už ve středu a v sobotu by teplota měla klesnout až na -2 °C.

[chooze:article;value:540677]

​K ochlazení má dojít i podle Českého hydrometeorologického ústavu. Dle jeho dat by měla teplota klesat po celý týden. Navzdory tomu, že v neděli mají být noční teploty mezi 10 až 6 °C a denní mezi 7 až 11 °C, v pondělí už přijde ochlazení.

​Už na začátku příštího týdne má být oblačno, místy se objeví déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 7 až 3 °C a nejvyšší denní na 6 až 10 °C. V úterý klesnou na 4 až 0 °C a nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 5 až 9 °C.

Ke kolapsu polárního víru vede náhlé stratosférické oteplení. To meteorologové očekávají právě ve druhé polovině února. Pokud k rozpadu skutečně dojde, znamená to, že se arktický vzduch dostane i nad starý kontinent. Kolaps polárního víru proto často doprovází mráz i sníh.

Vysílání TV Nova se vrátilo v čase. Relace o počasí vypadala stejně jako před 30 lety:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.