Obavy z ptačí chřipky rostou. Objevily se nové případy u savců, nemoc je zabila

O výskytu ptačí chřipky u lišek ve Francii informovala agentura Reuters s odkazem na tamní úřady. Těla tří uhynulých lišek byla nalezena v přírodní rezervaci Meaux nedaleko Paříže – poblíž místa, kde virus usmrtil racka chechtavého. Z těla jedné lišky proto odborníci odebrali vzorky, které otestovali. Výsledky potvrdily přítomnost viru H5N1, který je obzvlášť nebezpečným podtypem ptačí chřipky.

"Současná situace kolem ptačí chřipky vyvolává obavy v mezinárodním společenství," uvedla nedávno Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAT). "Ačkoliv primárně nemoc postihuje drůbež a volně žijící ptáky, může se přenést i na savce včetně člověka," varuje. 

[chooze:article;value:489181]

​"Od roku 2021 byl zaznamenán rostoucí počet případů H5N1 u vodních i suchozemských savců, kvůli čemuž rostou obavy z ohrožení domácích i volně žijících zvířat, ale i veřejného zdraví," dodává organizace. Kromě lišek byl virus potvrzen například u norků, vyder, lachtanů či medvědů, ale i lidí.

Podle OSN bylo za posledních 10 let evidováno téměř 900 případů u lidí ve 21 zemích, z nichž 458 skončilo smrtí, což odpovídá zhruba 50% smrtnosti. "Dosavadní poznatky ukazují, že virus člověka neinfikuje snadno a přenos z člověka na člověka je velmi neobvyklý," uklidňuje OSN. 

Přesto Světová zdravotnická organizace (WHO) začátkem února uvedla, že je potřeba virus bedlivě monitorovat, zda nemutuje do formy, která se může šířit i mezi lidmi (psali jsme o tom zde).

V Česku se situace zlepšila, před pár dny veterinární správa zrušila mimořádná opatření:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.