Obavy ze zneužitelnosti. Návrh zákona o hromadných žalobách sklízí kritiku

Zástupci průmyslových podniků se obávají, že pokud by se zákon schválil v podobě, jak ho ministerstvo navrhuje, mohl by se v Česku roztrhnout pytel s hromadnými žalobami. Žádají proto úpravy. "Aby zákon poté, co vstoupí v platnost, obsahoval dostatek záruk, že nebude zneužitelný," nastínil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

"Nám jde o to, aby tam byla nějaká dolní hranice. Aby se třeba za pětikorunové částky nemohly shromažďovat hromadné žaloby. Aby to nebylo zneužitelné," vysvětlil šéf Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Zneužitelnosti zákona se bojí hospodářská komora i v rámci konkurenčního boje. Hromadnou žalobu by za poškozené podle návrhu zákona sice mohly podávat jen neziskové organizace, u kterých by bylo prokázáno, že za nimi nestojí konkurence. Komora chce ale pojistky, aby za tyto neziskovky nemohl řízení v jeho průběhu převzít někdo jiný, za kým by se už třeba mohla konkurence žalované firmy skrývat.

[chooze:article;value:486324]

​"Znemožnit, aby taková nezisková organizace odstoupila a po ní to převzala jiná osoba," uvedl Dlouhý. "Kritiku hospodářské komory nechápeme. Pokud by soud v průběhu řízení zjistil, že je organizace ve střetu zájmů, musí vybrat novou organizaci, případně řízení zastavit,“ reagoval resort spravedlnosti.

Kritika na resort ale míří i z poslaneckých lavic. Ti se obávají, že návrh zákona podávání hromadných žalob neumožňuje v dostatečné šíři. "Kdyby to zůstalo v této podobě, tak to sice můžeme mít jako součást právního systému, ale nebude to tak využívané a tak prouživatelské, jak se očekávalo," upozornil poslanec Patrik Nacher (ANO).

"My se domníváme, že by se mělo víc zastávat drobných spotřebitelů," reagoval předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

[chooze:article;value:487606]

​Opoziční ANO i vládním Pirátům vadí především to, že u všech sporů by se poškození museli k žalobě sami aktivně přihlásit. Prosazují princip, aby v případě škody v řádu do několika tisíc korun byli všichni poškození do případu zahrnuti automaticky a pokud by chtěli, mohli by se odhlásit.

"Pokud by tam šlo o velké množství poškozených lidí, kteří uplatňují malou částku, tak pak samozřejmě není hospodárné, aby se každý z nich hlásil," sdělil Michálek.

"To něco málo, jako ťuknout do počítače a prokázat se... Snad po těch lidech tolik nechceme," prohlásil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Podle ministerstva spravedlnosti by mohl zákon začít platit už letos.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.