Občanku si dáte do mobilu, ale policie ji nebude uznávat. Bartoš vysvětlil proč

Občanka jako aplikace v mobilu už pravděpodobně bude fungovat od ledna. Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) nešetří superlativy, kde všude by nové řešení mohlo najít uplatnění.

"Velice dobře dovedu představit situaci, že jste v supermarketu u samoobslužné poklady. A kupujete si třeba lahev piva. V tom případě k vám nyní musí přijít obsluha. A s občankou v aplikaci by toto situaci šlo vyřešit jednodušeji. Že vám už bylo osmnáct let, půjde ukázat velmi rychle pomocí aplikace v mobilu," vysvětluje v rozhovoru pro TN.cz místopředseda vlády Bartoš.

Jaké možnosti nám přinesou eDoklady v mobilu? A jak je získáme?

Bude to jednoduché, stáhnete si aplikaci do mobilního telefonu. Ta bude pracovat na Androidech i iPhonech. Zaregistrujete se a začnete ji používat. Kdo tedy nebude chtít, nebude muset v budoucnu s sebou na řadu míst nosit plastové kartičky. Na prokázání totožnosti postačí jen mobilní telefon se staženou aplikací. eDoklady pracují na stejné technologii, jako bude mít evropská digitální peněženka. Ta bude v celé EU fungovat od roku 2026. Bude to komplexní systém, jenž bude fungovat nejen pro osobní identifikaci napříč Evropou.

[chooze:article;value:506321]

Co nás tedy přesně od ledna, kdy se má vše schválit, čeká?

Místa, která budou elektronickou občanku přijímat, budou nabíhat postupně. Od ledna půjde nejprve o Ústřední orgány státní správy a také o některé obce a kraje, které se již přihlásily dobrovolně: Vír, Tetín, Líbeznice a Kraj Vysočina. Od ledna 2025 pak třeba na poštách či v rámci samospráv.

Někteří lidé mají tlačítkové telefony, seniory si při práci s eDoklady moc představit nedovedeme…

Užívání elektronické občanky bude samozřejmě nepovinné, plastová občanka nezaniká, eDoklady ale začnou postupně získávat totožné funkce a klasický občanský průkaz budou moci zcela nahradit. Důležitou výhodou eDokladů ale bude lepší zabezpečení a kontrola nad osobními údaji. Každý z nás bude vědět, které údaje bude ověřovateli předávat. Bude totiž možné zvolit, které údaje příjemce uvidí – například při prokazování věku nemusí vidět adresu bydliště. Také to bude jednodušší v případě ztráty. Mobil má totiž většinou každý zabezpečen kódem, ztracený plastový občanský průkaz se dá zneužít mnohem snadněji. 

Pozměňovací návrhy související s eDoklady jsou celkem tři.

Ano, a všechny jsou důležité. Ten první je o tom, že aplikaci, která bude zobrazovat eDoklady, budou moci vydávat i právnické osoby jako například banky či ti, kdo splní certifikační kritéria. Ve druhém jde o zneužití dokladů při přestupku. Další je o tom, aby si eDoklady mohla ve svých systémech zobrazovat policie.

[chooze:article;value:501862]

Policie s eDoklady, které nejspíš budou fungovat od ledna, začne pracovat až v létě? Proč?

Já si myslím, že bychom to mohli stihnout i dříve. I v současné době si policie poradí, pokud vás bude potřebovat identifikovat a nemáte u sebe doklady. Mají na to svou mobilní aplikaci, která dokonce funguje i v místech, kde není signál. Ve svých systémech si zobrazí vaši fotku a ztotožní si vás i bez skutečné nebo později té elektronické občanky.

Dovedete si představit využití eDokladu i v nějaké běžné životní situaci?

Místa, kde budou elektronické doklady přijímat, začnou nabíhat postupně, způsobů využití bude opravdu nespočetně. eDoklady se třeba prokážete i v autopůjčovně. Velice dobře dovedu představit situaci, že jste v supermarketu u samoobslužné poklady. A kupujete si třeba lahev piva. V tom případě k vám nyní musí přijít obsluha. A občankou v aplikaci by tuto situaci šlo vyřešit jednodušeji. Že vám už bylo osmnáct let, půjde ukázat velmi rychle.

Odbornice poradila, jak se zbavit závislosti na moderní elektronice a internetu (7/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.