Obce by měly povinně zajistit dětem školku. Starostové vládě spílají

Česko má problém s mateřskými školami. Trápí ho nedostatečné kapacity a s nimi i takzvaná zápisová turistika, kdy rodiče zapíšou své děti na více míst, aby pro ně měli jisté místo. S tím se teď potýká Nikola z Písku. "Letos jsem podávala čtyři přihlášky. Ve všech mi je zamítli, malou mi nikam nepřijali," posteskla si. 

Děti, které se po vyčerpání kapacity do školky nedostanou, by měly zamířit do dětských skupin. Na bedrech to bude ležet městům a obcím. Zajistit předškolní výchovu budou muset ve vlastních prostorách.

[chooze:article;value:455364]

​"Svaz měst a obcí České republiky tento záměr naprosto odmítá. Ne z toho faktického hlediska, že bychom nechtěli pomoct rodičům tříletých dětí, ale z důvodu, jakým způsobem je tato věc komunikována," sdělil televizi Nova předseda svazu František Lukl. 

Na změnách se shodla ministerstva školství, zdravotnictví a práce. Platit by měla od října letošního roku. Vláda tak dala obcím za úkol zajistit místa pro děti za pouhé dva a půl měsíce.

"To je naprosto nereálné v tuto chvíli. Jednak je prázdninové období, řada školek má výluky. Rozpočty měst a obcí jsou na rok 2023 uzavřené a rozhodně není možné si myslet, že jsou volné nějaké kapacity k přípravě," argumentuje Lukl. 

"My jsme pro to vytvořili všechny podmínky," hájí se ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Pokud některé vedení z obcí a měst a někteří starostové i přesto všechno tyto kroky nepodniknou a nezajistí vybudování těchto míst, tak je i na místě se bavit o tom, že tady je nějaká povinnost, která bude vymahatelná," dodal. 

[chooze:article;value:506296]

​Stát chce zároveň změnit některé hygienické předpisy ve školách. Cílem má být snazší rozšiřování kapacit. "Řada vyhlášek se dlouhodobě nenovelizovala a mezitím se svět neskutečně posunul. Jsme udělali kompilát toho, co je standardem v Evropě, kdy například umyvadlo ve třídě je úplná blbost, která zdražuje výstavbu školy," říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).  

Starostové jsou naštvaní

Některá města a obce ale nařízení ministerstev velmi rozzlobilo. Berou to jako další agendu, kterou je stát zatěžuje. Upozorňují na to, že samy bojují se svými rozpočty, aby současnou nelehkou dobu zvládly. To se týká třeba Postoloprt. "Naprosto narovinu říkám, že my žádnou dětskou skupinu zřizovat nebudeme a nebude mi to nikdo přikazovat," obul se do vlády starosta obce Zdeněk Pištora (NEZ). 

"Přikazovat samosprávám, aby povinně přijímaly děti a pokud je nepřijmou, tak aby zřídily dětskou skupinu, je vrchol drzosti. Tak ať nám na to laskavě dá peníze. Ostatně vláda nám dluží spoustu peněz za přenesenou působnost. A tohle je další z věcí, která ukazuje, jak vláda si myslí, že samosprávou může vorat," dodal rozčileně. 

[chooze:article;value:501447]

​Televize Nova oslovila desítky starostů a z jejich vyjádření vyplývá, že města a obce už dávno na stát nespoléhají. Tvrdí, že kapacity mají dostatečné, protože problém řeší už několik let. 

Ministerstvo se snaží hněv starostů mírnit tím, že jim s budováním skupin pomůže. "Ministerstvo práce a sociálních věcí nabídlo stoprocentní financování nákladů spojených s budováním dětských skupin," řekl Jurečka. 

Starostové mají také obavu, že se může jednat o předzvěst budování velkokapacitních školkových tříd, což by podle nich vedlo k tomu, že přestanou mít vzdělávací charakter a změní se v hlídací zařízení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.