Obce čekají referenda. Hlasovat se bude o obnově kolonády i zákazu hazardu

Například ve východních Čechách se koná referendum jen jedno, a to v Opatovicích nad Labem na Pardubicku. Lidé budou odpovídat na otázku, zda požadují, aby orgány obce Opatovice učinily veškeré možné kroky k tomu, aby zabránily výstavbě průmyslové, výrobní, logistické, montážní nebo skladové haly na konkrétních pozemcích. Hala má stát 400 metrů od první zástavby a vysoká bude 16,5 metru.

Podobně to mají i Horní Bludovice na Karvinsku. Lidé rozhodují o budoucnosti haly, kde se budou vyrábět a sterilizovat farmaceutické obaly.

[chooze:article;value:479487]

Karlovy Vary čeká historicky druhé referendum. Voliči rozhodnou, zda chtějí obnovit vřídelní kolonádu. O stavbě se hlasovalo už před pěti lety, ale referendum nebylo platné kvůli malému zájmu. Vedení města ale stejně tvrdí, že na výstavbu nemá peníze.

V Horní Řasnici na Liberecku budou lidé rozhodovat o výstavbě větrných elektráren. Investor má nad údolím, kde leží několik obcí, postavit takových elektráren devět. Někteří lidé se bojí hluku a toho, že zařízení bude stát blízko domů.

Na Vysočině v obci Dudín se lidé budou rozhodovat, zda jsou pro výstavbu domova důchodců. Ten by zajistil nová pracovní místa. Na druhou stranu bude nutné na vytipovaném místě zbourat staré domy.

Referendum je platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent voličů. A jeho výsledek je závazný, pokud pro něj hlasuje nadpoloviční většina a současně 25 procent všech oprávněných voličů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.