Obce revoltují proti portálu stavebníka. Vyhlašte stav legislativní nouze, volají

Nový portál stavebníka je v provozu už déle něž měsíc a celou tu dobu se vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) dohaduje se stavebními úřady o tom, jestli jeho systém vlastně funguje. Úředníci buší do klávesnic a ministr tomu říká, že systém běží. "Jsou tam nějaké drobné chyby, které opravujeme. Běží a je v provozu," prohlásil Bartoš.

Jestli něco běží, je to hlavně čas úředníků, kteří by měli vydávat stavební povolení. "Tvrdit, že něco běží, neznamená, že to funguje," řekla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO). "Systém běží, ale on nefunguje," shrnul chrastský starostka Vojtěch Krňanský (nestr.).

[chooze:article;value:567248]

​Některým starostům už došla trpělivost – hrozí jim, že budou muset posouvat vlastní stavební projekty a přijdou o dotace. "Nám hrozí zabrzdění staveb a dotací, hrozí že nebudeme schopní otevřít v září školky a školy," vysvětlil Starosta městské části Brno-Židenice Petr Kunc (nestr.).

Starosta Židlochovic se zase obává, že problém by svým rozsahem mohl zbrzdit výstavbu v celém regionu. "Vyvstanou problémy s řadou stavebních povolení, a to může opravdu zabrzdit výstavbu a vyplácení dotací," řekl židlochovický starosta Jan Vitula (nestr.).

[chooze:article;value:566673]

​Vládu teď vyzývají, aby zařadila zpátečku a zákon urychleně změnila, a to třeba i v legislativní nouzi, tak, aby starý i nový systém mohly běžet paralelně. Úředníci by tak měli na výběr – pokud by digitální portál nefungoval, mohli by přejít na nouzovou variantu s papírovými formuláři.

Ministr Bartoš ale jakýkoliv návrat zpět odmítá – provozovat dva systémy by prý situaci ještě zhoršilo. Starostové chtějí svůj návrh předložit zastupitelstvu a vládu pak vyzvat jménem Jihomoravského kraje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.