Obce se budou muset uskromnit. Úsporný balíček je připraví o sto miliard ročně

Výstavbu hřišť, parků nebo třeba opravu silnic si města a obce hradí ze svých rozpočtů. Kvůli dopadům konsolidačního balíčku je ale budou muset omezovat. "Omezí například svou údržbu. Nebo se omezí v investiční části rozpočtu, kdy budou zvažovat, jestli některé investice budou realizovat, či ne. To je to nejzásadnější pro státní rozpočet. Je velká škoda, že tento balíček není proinvestiční," říká předseda Svazu měst a obcí František Lukl. 

Obce získávají příjmy do svých rozpočtů z různých zdrojů. Zatímco například příjmy z daně z nemovitosti se zvýší, podíl takzvaných sdílených daní se sníží. Jednou z nich je například daň z přidané hodnoty. 

[chooze:article;value:538510]

Například ​v Sokolově letos chtěli opravovat místní sportovní areál. Na rekonstrukci ale peníze nezbydou. "Pokud sečteme a odečteme tato čísla, tak jsme v minusu zhruba 13 milionů korun," uvedl místostarosta Sokolova Jan Picka (Společně pro Sokolov). O rok musí posunout i rekonstrukci chodníku v ulici U Stadionu v Chrasti na Chrudimsku. Jde o investici za několik milionů korun. "My jsme s tím při přípravě rozpočtu na letošní rok vlastně počítali. Náš rozpočet letos, myslím, konsolidační balíček zvládne," ujišťuje starosta města Chodov Patrik Pizinger (Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst). 

Jak velký bude skutečný dopad balíčku a jestli bude nutné omezit investice, budou ale například v Chodově posuzovat až na konci letošního roku. "Kdyby to negativně dopadlo, tak tu jsou věci, které jsou jakousi nadstavbou. Je to třeba podpora kultury nebo podpora sportu. Omezit je by nás velmi mrzelo," doplňuje Pizinger. 

Například v Březové u Sokolova se rozhodli situaci řešit rozdělením investic do tří kategorií podle priorit. "Máme v plánu třeba pořídit nové auto, ale pak zjistíme, že dostaneme míň peněz nebo že se nám někde rozpadl chodník, tak musíme investovat do opravy chodníku a auto holt počká," přibližuje starosta obce Jaroslav Bělíček (Volba pro kraj). I v tomto případě ale vedení obce vyhodnotí dopad balíčku až v rozpočtu na rok 2025. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.