Obchod prodával mandle s kyanidem. Zákazníkům vrátí peníze

Obchody DM prodávaly mandle v omáčce Tamari, v nichž se mohou nacházet takzvané hořké mandle. V nich je zvýšené množství prudce jedovatého kyanidu. Problém se týká balení dmBio mandle Tamari, pražená jádra 50 g s uvedeným datem minimální trvanlivosti 15. 12. 2023 (číslo šarže 0722121202) a 01. 12. 2023 (číslo šarže 0722112901).

"Zákazníky, kteří výše uvedený produkt zakoupili, prosíme, aby jej nekonzumovali a vrátili v kterékoli prodejně dm se zárukou vrácení peněz. Peníze budou zákazníkům vráceny bez předložení účtenky i v případě vrácení již otevřených výrobků," informoval řetězec.

"V těch mandlích se kyanid vyskytuje v látce zvané amygdalin. Jemu příbuzné látky se běžně vyskytují i v peckách meruněk, jádrech jablek nebo těch běžných mandlích, ale v minimálním množství. V hořkých mandlích je ho výrazně více a dodává jim zajímavé aroma," vysvětlila redakci TN.cz Jana Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické.

[chooze:article;value:497102]

Amygdalin se v žaludku rozkládá právě na jedovatý kyanovodík. Jeho smrtelná dávka je podle Hajšlové asi 100 mg.  "Říká se, že většinou kolem 20 až 30 hořkých mandlí může už vést ke smrti," tvrdí Hajšlová.

Před možností otravy varuje i obchodní řetězec. Jejich pojídání prý může "za určitých okolností vést k příznakům otravy, jako jsou bolesti hlavy, nevolnost nebo zvracení, které by se projevily brzy po konzumaci". Pokud se tyto problémy projeví, doporučuje řetězec vyhledat lékaře.

Problémy s kvalitou potravin má v Česku více obchodů. Štáb TV Nova našel v Mělníku prošlé pečivo a zapáchající maso:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.