Obchodní řetězce chystají další zdražování. Nemáme na výběr, hájí se

Prodejci tvrdí, že musejí od Nového roku zdražit kvůli rostoucím cenám energií a také potravin od výrobců. To ale zemědělci odmítají a říkají, že sami nezdražují. "Zemědělci nestojí za zvyšováním cen potravin, protože, když se podíváte na ceny od ledna do října letošního roku, tak zemědělci v průměru prodávali o tři procenta levněji než v těch minulých letech, zatímco obchodníci prodávali řádově o patnáct procent dráž," řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

"Ani potravináři, ani obchody nijak zásadně nevydělali. Možná pokud někdo, tak to byl výjimečný rok pro velkozemědělce," uvedl viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nelze určit jediného viníka. Jenže i on říká, že obchodní přirážky dosahují desítek i stovek procent.

"Například mlékárna v Polné na Vysočině, malá, téměř rodinná mlékárna, dodává sýr za 19,70 a řetězec ho prodává za 51,40. To přece není normální," konstatoval ministr Výborný. Vždy k prvnímu lednu se zvýší ceny potravin o přibližně dvě procenta. Tentokrát ale mluví prodejci o vyšší částce, a to přesto, že se sníží výše DPH.

[chooze:article;value:531935]

​"Ve chvíli, kdy vláda oznámila, že energie znovu porostou od ledna, tak logicky potravináři přišli s novými ceníky. Chápejte, že musíme promítnout vyšší náklady do těch cen, za které dodáváme, a to se bohužel propíše i do těch cen na pultu," dodal Prouza.

"Jsou to další vítězové této krize. Vedle energofirem, bank, zbrojařů, tak ještě si tam přidejme řetězce," reagovala poslankyně Alena Schillerová (ANO). Podle ekonomů ceny potravin neklesají i kvůli malé konkurenci.

"V souhrnu je viníkem stát. Ne tato vláda, ale všechny vlády a zejména předchozí i ten současný antimonopolní úřad, které nezajistily, aby na trhu potravin byla dostatečná konkurence," vysvětlila ekonomka Jana Matesová.

Prvovýrobci, zpracovatelé i obchodníci by podle ministra Výborného měli mít přiměřené zisky. Zemědělci mluví o maximálně dvaceti procentech, vyšší marže považují za nemravné.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna hodnotil zdražování potravin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.