Obchodní řetězce nabízely falešné slevy. Nejvyšší pokuty dostal Albert

Brněnské prodejna řetězce Albert v květnu nabízela čistič myčky se slevou ze 139 na 99 korun. Česká obchodní inspekce (ČOI) ale zjistila, že řetězec zboží za tuto cenu prodával už dříve.

"Česká obchodní inspekce provedla v prvním čtvrtletí letošního roku celkem 477 kontrol. Ve 178 kontrolách jsme zjistili pochybení. To znamená, že více než třetina kontrol byla s nějakým zjištěním," řekl mluvčí ČOI František Kotrba.

"Podnikatelé by měli spolu s tou slevou uvádět i nejnižší cenu, za kterou výrobek prodávali během posledních 30 dnů před poskytnutím té slevy. A ta sleva by měla být vypočítaná právě z té nejnižší ceny, za kterou ten výrobek prodávali. A v tom podnikatelé zatím pokulhávají," uvedla Věra Knoblochová, vedoucí oddělení spotřebitelské legislativy ministerstva průmyslu a obchodu.

[chooze:article;value:556846]

ČOI uložila za nekalé obchodní praktiky řetězcům celkem 48 pokut v celkové výši více než pět milionů korun. Nejvíce pokut dostal Albert. A to skoro za jeden a půl milionu korun.

"Na cenovce jsme vždy přehledně uváděli nejnižší cenu za posledních 30 dní, běžnou cenu i aktuální promoční cenu. Dle našeho právního názoru jsme zákazníky informovali o ceně přehledně a v souladu s legislativou, proto jsme se s odvoláním obrátili na soudy," sdělil mluvčí řetězce Albert Jiří Mareček.

Největší pokuty od inspekce dostaly hned po Albertu i Kaufland a Lidl. Menší pokuty pak neminuly ani Billu, Penny Market, Tesco, Hrušku nebo Coop.

[chooze:article;value:555257]

"V případě, že je zcela jisté, že z naší strany došlo k porušení v označení zboží prodejní cenou a je nám uložena přiměřená pokuta, tak ji v zákonné lhůtě uhradíme," řekla mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl.

"Jedná se o jednotlivé případy individuálních pochybení, ke kterým došlo při přeceňování stovek položek zboží na našich prodejnách. Tyto jednotlivé chyby nás mrzí," uvedl tiskový mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

Výše pokuty se odvíjí od povahy a závažnosti přestupku. Vzhledem k vysokým ziskům obchodních řetězců na ně ale prý nijak zásadní vliv nemají.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.