Obchodní řetězec bojuje proti plastům. Místo čárového kódu zboží tetuje

Řetězec Tesco přichází s novinkou. Ve zhruba 270 prodejnách ve Velké Británii zmizely z vybraného zboží čárové kódy, které bývají vytištěné na plastových obalech. Nahradilo je takzvané tetování nebo leptání. Takto vyleptané informace o prodávaném sortimentu jsou zatím na avokádu, informovala agentura Reuters. Společnost, která řetězec vlastní, tvrdí, že tak šetří plastový odpad. 

Díky této technologii počítá řetězec s tím, že ušetří až milion nálepek ročně. "Jsme přesvědčeni, že budeme takto schopni výrazně snížit množství odpadu, zodpovědně využívat přírodní zdroje a chránit životní prostředí," sdělil Graham Isaac, generální ředitel společnosti Westfalia, která s firmou Tesco na technologii spolupracuje.

[chooze:article;value:559115]

A jak to funguje? Vysoce výkonné lasery odstraní nepatrnou vrstvu horní části slupky avokáda a zanechají na ní "tetování". To zákazníkům a pokladním ukáže informace o zakoupeném ovoci, a to jak jeho velikost, tak i to, o jakou odrůdu jde. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tesco (@tescofood)

Prodejny Tesco v České republice zatím o podobném kroku neuvažují. "Označování vytvořené pomoci laseru na avokádech v tuto chvíli u nás zatím neplánujeme," sdělila TN.cz mluvčí Tesco Stores ČR Iva Pavlousková.

Akční cena je ta správná, tvrdí Češi. Stále více jich nakupuje pouze ve slevách (4/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.