Obchodní řetězec mate zákazníky. Zboží působí jako zlevněné, realita je ale jiná

Basmati rýže za 34,90 místo 39,90 –⁠ 12procentní pokles ceny hlásala v Lidlu oranžová cedulka, kterou mají zákazníci spojenou se zbožím v akci. V jedné pražské prodejně na ni před několika dny narazil Tomáš Brzobohatý, který se ze zvědavosti podíval i pod ni.

Nacházela se tam standardní bílá cedulka, na které byla úplně stejná cena jako na té oranžové. "Tohle mě štve," napsal Tomáš k videu, které sdílel na tiktoku a během několika dní získalo více než milion zhlédnutí. Virální video nakonec neuniklo pozornosti ani samotnému obchodnímu řetězci, který přispěchal s vysvětlením. 

[chooze:article;value:494037]

​Nejedná se podle něj o zboží v akci. Proč tedy oranžová cedulka láká na nižší cenu? Podle vedení Lidlu je to proto, že je výrobek trvale zlevněný. "V tomto případě se cena rýže ve stálé nabídce snížila ze 39,90 Kč. Nejedná se o cenu před a po akci. Oranžová barva je použita proto, abychom na novou cenu upozornili," uvedl Lidl. 

"Po několika týdnech ji nahradí bílá, kterou si kolegové v prodejně zřejmě již předchystali," doplnil obchod. 

Bez tohoto vysvětlení by obchodní řetězec mohl mít problém. Od ledna letošního roku totiž novela občanského zákoníku prodejcům nařizuje, aby u slevy uváděli i nejnižší cenu, za kterou zboží prodávali v posledních 30 dnech před jeho zlevněním (psali jsme o tom v tomto článku). Cílem tohoto opatření je ochrana zákazníků před falešnými slevami, které byly dosud běžnou praxí v mnoha obchodech. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.