Obchodníci mají navyšovat ceny uměle. Je to nemorální, rozčiluje se ministr

Cukr v lednu meziročně zdražil o 85 %, i když náklady na jeho výrobu zdaleka tolik nerostly. A podobných produktů je na českém trhu více. "Existuje podezření, že se zdražují zbytečně moc, že by ceny mohly být nižší," uvedl ekonom Štěpán Křeček.

Bezdůvodně prý zdražovala například i zelenina, konkrétně třeba nakládané okurky. "Se zavařovaly třeba rok, dva zpátky. A nemusí se tedy zdražovat, přesto vidíme, že ceny narůstají," doplnil Křeček.

[chooze:article;value:489091]

"Cena je vždycky taková, jakou trh unese. Evidentně jsou Češi si ochotni připlatit více a tím pádem si tam přihodí trošku více," má jasno ekonom Petr Bartoň.

"Čeští obchodníci se soustředí na to, aby měli vysokou marži a klidně pak prodají méně produktů. To vede k tomu, že mohou dál a dál zvyšovat ceny," dodal Křeček.

O bezdůvodném zdražování je přesvědčený také ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). "Cukrovary zdražily cukr, ale obchodníci šli podstatně výrazně nahoru a zdražili ho o 14 korun. Využili tehdy předvánoční období. Přestože to není nezákonné, přijde mi to nemorální," uvedl.

Že by si tímto způsobem mastili kapsy, ale obchodníci odmítají. "Marže poslední rok stále klesají. Výsledky za minulý rok budou výrazně horší, než byly v letech předchozích. Ale vidíme poměrně masivní zdražování u řady dodavatelů," řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Ti to tak ale rozhodně nevidí. "V tom loňském roce se nepodařilo všem výrobcům promítnout všechny zvýšené náklady do ceny. Pracovali se ztrátou, takže teď jenom postupně promítají zvýšené náklady. Ale o žádném irelevantním zdražení tam nemůžeme hovořit," vysvětlila prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

[chooze:article;value:486007]

"To zdražení, které vidíme, jde nejvíce za těmi obchodníky. Ti by se měli nějakým způsobem zamyslet, jestli je to morální," uzavřel prezident Agrární komory Jan Doležal.

Zemědělci i potravináři se kvůli tomu už sešli s vládou a požadují, aby překontrolovala, kde přesně v dodavatelském řetězci ceny nepřiměřeně bobtnají.

Zdražování lidi drtí

Frustrace, naštvání a někdy i vztek. Takové pocity už měsíce zažívají lidé kvůli neustálému zdražování potravin. Nakupují méně a často jen zboží v akcích. Z jídelníčku tak vypouštějí to, co si dříve mohli bez problémů dopřát. Nejčastěji nakupující trápí vysoké ceny základních potravin, tedy masa, pečiva, vajec, ovoce a zeleniny.

Sociální sítě jsou plné příspěvků přímo překypujících frustrací nad cenami potravin. Není se čemu divit, úřady ukazují zdražování o jednotky procent, realitou je ale u mnoha položek dvojnásobná cena. "Základní potraviny jsou nejdražší. Třeba mléko, chleba, vajíčka, máslo či olej. Jak jsem vždycky nechávala v obchodě tisíc korun, tak teď nechávám skoro dva. Naštve to," postěžovala si jedna z dotázaných. "Je to strašné. Osm trojúhelníčků taveného sýra 55 korun. Dříve byl za 27," přidala se další.

[chooze:article;value:485658]

Řada lidí proto nakupuje zboží jen v akci, nebo některé drahé potraviny raději úplně vyřadila z jídelníčku. "Hlavně tu zeleninu. Musíme se hodně uskromnit," řekla jedna žena. "Když vidím mámu, která řekne klukovi, že mu teda za 15 korun nekoupí loupáček. Ale ona na to asi nemá," popsala situaci z obchodu další z oslovených.

U pokladny pak naskakují sumy, které už rodinný rozpočet výrazně zabolí. Jenže bez potravin to nejde. Rekordmany ve zdražování jsou v posledních týdnech kromě vajec ještě ovoce a zelenina.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.