Obchodníci neoprávněně zvyšují ceny energií. Úřad odhalil jejich triky

Obchodníci podle ERÚ často například omezují platnost sjednaného ceníku či zvýší ceny při automatickém prodloužení smlouvy. Své rady, co v takových případech dělat, zveřejnil úřad v tiskové zprávě.

Omezení platnosti ceníku

Když zákazník uzavře smlouvu na dobu určitou, většinou očekává, že bude mít po celou dobu stejnou fixní cenu. Cena ale může být dohodnutá jen na část doby platnosti smlouvy, například do konce roku.

Poté dodavatelé změní cenu podle aktuálního ceníku, který zveřejní na webových stránkách. "Příslušní dodavatelé argumentují tím, že se nejedná o jednostranné zvýšení ceny, ale o zvýšení předem dohodnuté, a nemusí proto spotřebitelům změnu oznámit podle energetického zákona. Tedy minimálně 30 dní předem, s možností výpovědi smlouvy ze strany zákazníka," vysvětlil člen Rady ERÚ Ladislav Havel.

[chooze:article;value:504088]

To ale platí pouze tehdy, pokud jste při uzavírání smlouvy rovnou sjednali konkrétní částku, na kterou se cena energií v určitou chvíli zvýší. "Jestliže tomu tak není, jedná se pouze o trik dodavatele! Smluvní ujednání opravňující dodavatele cenu libovolně měnit je podle občanského zákoníku zakázané," zdůraznil Havel.

Lidé by tak podle ERÚ měli být opatrní a při uzavírání smluv si zjistit, zda je nabídka fixní po celou dobu platnosti kontraktu. Pokud vám dodavatel změnu ceny dostatečně brzo řádně neoznámil a nedal vám šanci ji vypovědět, namítejte, že je zdražení neúčinné.

Zvýšení ceny při automatickém prodloužení smlouvy

Zákazník může uzavřít smlouvu na dobu určitou s tím, že pokud před uplynutím smlouvy neoznámí, že požaduje její skončení, prodlužuje se na další období i bez jeho výslovného souhlasu. Následně budou ceny takové, jaké zveřejní obchodník před prodloužením na svém webu. 

"Novou cenu, podle níž se spotřebitel může rozhodnout o prolongaci, lze opravdu zveřejnit na webových stránkách dodavatele, pokud se na tom obě strany smluvně dohodnou. Zákazník ale na ni musí být upozorněn konkrétním způsobem, například označením konkrétního ceníku. Nestačí jen obecný, nejednoznačný odkaz," upozornila členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

[chooze:article;value:501489]

Podle ERÚ navíc musí být nová cena zveřejněná na webových stránkách minimálně 20 dní před prodloužením. "Smlouva s automatickou prolongací není sama o sobě zakázaná ani nijak závadná. Je ale potřeba, aby si zákazník pamatoval termín, kdy se prodlužuje, a v případě nezájmu o další spolupráci ji vypověděl. Připomenout mu to může i vyúčtování, v němž dodavatelé musí, díky novelizaci vyhlášky ERÚ, od loňska uvádět mimo jiné termín konce smlouvy," sdělila Zemanová.

Pokud tedy prodloužení dost konkrétně a s předstihem dodavatel nenahlásí, máte podle ERÚ právo mu zabránit. "Pokud dodavatel cenu s dostatečným předstihem nezveřejnil nebo na ni neodkázal dostatečně konkrétně, je namístě aplikovat § 11a energetického zákona. Tedy, pokud uplynula lhůta pro výpověď smlouvy, namítejte neúčinnost zvýšení ceny, jelikož vám nebylo řádně oznámeno," doporučil mluvčí ERÚ Jan Hamrník.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.