Obchody bojují proti zlodějům. Nastražily na ně u pokladen past

Lidé si už ve většině supermarketů zvykli na samoobslužné pokladny (SCO), u kterých lze platit pouze bezhotovostně. Po špatných zkušenostech se zloději řetězce postupně při pokladnách zavádějí obličejové kamery nebo turnikety či brány, které pustí zákazníka jen v případě, kdy naskenuje čárový kód z účtenky. Pracovníci obchodů už totiž nestíhají pokrýt dohled nad všemi těmito pokladnami.

Takzvané bezpečnostní brány fungují například v řetězcích Kaufland. Jen na ně ale firma nespoléhá. "Na odbavení zákazníků a jeho hladký technický průběh na samoobslužných pokladnách dohlíží vždy také zaměstnanec pokladní zóny. V rámci odbavení nákupu u samoobslužné pokladny máme nastaveny efektivní kontrolní mechanismy, například systém namátkou vybírá kontrolní nákup," uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Upřesnila, že v zóně samoobslužných pokladen jsou také bezpečnostní brány, kdy zákazník musí pro jejich opuštění naskenovat účtenku. "Tyto brány máme od počátku, co jsme začali SCO na našich prodejnách instalovat," dodala Renata Maierl.

[chooze:article;value:551612]

"Samoobslužné pokladny na našich prodejnách jsou tímto mechanismem standardně vybaveny," sdělil mluvčí společnosti Penny Market Tomáš Kubík. 

Řetězec Tesco na dotaz, zda zavádí nebo už zavedl bezpečnostní brány, do vydání článku neodpověděl. Na svých stránkách má ale pro zákazníky varování. "Buďte připraveni, že váš nákup může být vybrán na náhodnou kontrolu. Pokud se objeví pochybnosti, může dojít ke skenování vašeho celého nákupu znovu," uvádí společnost na webu.

Obchodní řetězec Tesco se zaměřuje primárně na prevenci případných krádeží. "Situaci v obchodech bedlivě sledujeme, podle aktuálního stavu se přizpůsobujeme a přijímáme nová potřebná opatření. Například zaměstnance pravidelně proškolujeme a zavádíme nové technologie na rozpoznání pokusů o krádeže," zdůraznila před časem TN.cz mluvčí řetězce Iva Pavlousková.

[chooze:article;value:544874]

prodejnách Lidl může zákazník opustit prostor samoobslužných pokladen pouze v případě, že naskenuje zkrácenou účtenku s EAN kódem. Teprve poté se mu otevře východová brána. Lidl tím eliminuje to, že zákazník zapomene zaplatit či nenaskenuje veškeré zakoupené zboží. "V kontextu se zaváděním samoobslužných pokladen bychom toto technologické řešení chtěli využít ideálně na všech našich prodejnách," řekl webu podnikatel.cz před několika týdny Filip Zachariáš, obchodní manažer řetězce Lidl.

V některých prodejnách COOP zkouší další novinku, a tou je nasazení umělé inteligence, která má pomoci odhalit případné nepoctivé či roztržité zákazníky. Umělá inteligence bude sbírat data z kamer umístěných v obchodě a průběžně vyhodnocovat nestandardní chování kupujících, napsal web kupi.cz.

Jiný způsob kontroly našel Decathlon. Ten používá speciální etikety, které zboží hromadně načtou po vložení do nákupního boxu, takže není nutné ho jednotlivě skenovat.

Tohle budou jíst naše děti. Nová vyhláška má změnit potraviny pro školní jídelny (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.