Obchody slibují zlevňování. Chystají o třetinu nižší ceny stovek produktů

S dotazem na zlevnění různých produktů jsme oslovili české řetězce. Některé do vydání článku neodpověděly. Jakmile zareagují, připojíme informace i o cenách u nich. Podívejte se na přehled toho, co je v českých supermarketech levnější a co za méně koupíte v příštích týdnech a měsících.

Kaufland

Mluvčí Kauflandu Renata Maierl oznámila v tiskové zprávě, že obchod plánuje zlevnit 400 kosmetických produktů. Ty mají mít o až 38 procent nižší cenu. 

"Novoroční pokles cen se týkal převážně potravin. Drogerie a kosmetika ale zaujímají v nákupních seznamech našich zákazníků rovněž důležité místo – kromě péče o sebe sama tyto produkty lidé často nakupují i pro svoje blízké včetně těch nejmenších. Proto jsme se rozhodli trvale snížit ceny více než 400 položek kosmetiky, ačkoli se jim přesun do nižší sazby DPH od ledna vyhnul," oznámila mluvčí.

[chooze:article;value:538004]

Podle obchodu nepůjde o dočasné zlevnění. Nižší ceny by měly zůstat dlouhodobě.

Albert

"Od nového roku jsme plně promítli sníženou DPH do běžných cen potravin, jichž se nově snížená sazba týká. Výčet těchto kategorií zahrnuje většinu potravin včetně masa, mléčných výrobků, pečiva, cukrovinek a suchých potravin, jako jsou těstoviny, luštěniny nebo mouky," řekl TN.cz mluvčí Albertu Jiří Mareček.

Zdůraznil, že některé produkty zlevnily více než jen od DPH. "Zákazníci je najdou především v promoční nabídce," poznamenal Mareček. "Mezi položky z našeho letáku, které oproti loňskému roku snížily cenu ve prospěch zákazníků o více než jen DPH, tak patřily zkraje roku například chlazené kuře, mouka, müsli, z mléčných výrobků pak tvaroh či vybrané jogurty. Tyto položky každý týden obměňujeme," dodal.

Billa

I Billa hlásí od nového roku zlevnění. "Dotklo se tisíců položek v naší nabídce. Ceny zaokrouhlujeme na dvě desetinná místa, abychom snížení sazby DPH u potravin, kterých se to týká, transparentně komunikovali," vysvětlila mluvčí Dana Bratánková.

[chooze:article;value:538244]

Slibuje ale, že ceny bude snižovat i po zbytek roku. "Máme stovky položek v akci každý týden, v tomto týdnu budou zákazníci moci nakoupit celý sortiment ovoce s minimálně 20% slevou, zároveň poskytneme zákazníkům slevu ve výši DPH na pečivo z naší pece a donuty a při nákupu nad 500 korun obdrží zákazníci slevový voucher ve výši 50 korun na jejich další nákup," avizovala mluvčí.

Penny Market

Penny se pochlubilo, že od začátku roku snižuje ceny i u sortimentu, na kterém není snížená DPH. Jde hlavně o potraviny a drogerii.

"Sleva se vztahovala na nezlevněné, ale i akční položky a již zlevněné zboží. Pochopitelně i nadále zákazníkům nabízíme každý týden stovky produktů za zvýhodněnou cenu, jejichž nákupem mohou ušetřit až desítky procent," sdělil mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

Tesco

"Již v listopadu minulého roku jsme snížili ceny u vybraných výrobků," připomněla mluvčí Tesca Iva Pavlousková. Nižší DPH se podle ní projevuje v cenách 8 500 výrobků.

"U dětské výživy jsme ponechali původní nižší ceny, zvýšenou sazbu DPH na dětskou výživu jsme vůbec do cen výrobků nepromítli. Snížení DPH u knih z deseti procent na nulu jsme plně promítli do cen všech titulů, kterých se změna DPH týká," uvedla Pavlousková.

Globus

"V Globusu prodáváme opravdu širokou nabídku produktů ze sortimentu drogerie a kosmetiky a tomu dlouhodobě odpovídá i počet produktů se slevou. V současnosti tak mohou zákazníci využít některou z více než 1 200 akčních a zvýhodněných cen u nejrůznějších produktů spojených s péčí o tělo i domácnost," reagovala na dotaz mluvčí Globusu Aneta Turnovská.

"Pro zákazníky máme také každý týden připraveno více než 4 000 akčních a cenově zvýhodněných položek i ze sortimentu potravin, oblečení, doplňků, elektroniky či zboží z kategorie dům a zahrada, které najdou v našich letácích," doplnila mluvčí.

Část potravin má nižší DPH. Jen kosmetická úprava, nic nezlevní, stěžují si lidé (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.