Obec bojuje proti moderním vymoženostem. Starosta zakázal mobily na veřejnosti

Starosta francouzské obce Seine-Port vyhlásil válku telefonům. Minulý měsíc totiž z tamního referenda vyšlo, že až 54 % zúčastněných voličů požaduje zákaz používání telefonů na veřejnosti.

Podle průzkumu lidé hlasovali pro z několika důvodů. Například kvůli tomu, že z nadměrného používání mobilů prý děti hloupnou. Dalším důvodem je údajně fakt, že když si lidé na ulici hrají s telefonem, nevěnují pozornost provozu, a často tak dochází ke zbytečným úrazům.

Podle nové vyhlášky nesmějí obyvatelé obce používat mobily před školními budovami, v obchodech, na ulici a na veřejných prostranstvích, kde je hodně lidí.

[chooze:article;value:542679]

"Vztahy mezi dětmi a rodiči jsou poškozeny kvůli tomuto vetřelci, chytrému telefonu," prohlásil starosta Vincent Paul-Petit. V případě, že by ale někdo vyhlášku porušil, policie na něj nemá páky.

"Určitě ten, kdo nemůže takovou vyhlášku vydat sám za sebe, je starosta. Teoreticky, kdo by mohl vydávat nařízení, je ta obec, nicméně i to má své meze," upozornila advokátka Martina Houžvová.

Francie je v zakazování telefonů průkopníkem v Evropě. Od roku 2018 platí jejich zákaz na všech pozemcích škol i o přestávkách pro všechny žáky mladší 15 let. I když před lety zákon o zákazu mobilů ve školách rozvířil ve Francii emoce, dnes si rodiče toto omezení většinou pochvalují. Děti se prý lépe soustředí, a dokonce si víc hrají s kamarády.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.