Obec na Svitavsku rozdělil spor o elektrárnu. Lidé sahají i k vandalismu

Když svítalo, auto paní Šimkové ze Strašova změnilo barvu. Policie po pachateli s červeným sprejem pátrá. "Je to reakce na to, že jsme proti větrníkům," věří paní Šimková. Škodu policie vyčíslila na 95 tisíc korun.

Paní Šimková nainstalovala kamery a bojí se, že by jí někdo mohl otrávit zvířata. Domnívá se, že to je kvůli petici proti větrné elektrárně, kterou podepsalo sto lidí. "Lidé se bojí hluku, mluví o infrazvuku, mluví se, že to bude devastovat ptactvo," vyjmenoval obavy obyvatel obce další odpůrce Jiří Franz.

Jenže stačí zaťukat na jiné dveře a tam jsou opačného názoru. "Obci to přinese peníze, lidem to přinese peníze a elektrika je zrovna drahá," vysvětlují příznivci elektrárny.

[chooze:article;value:509236]

Zastupitelstvo udělalo anketu po vzoru referenda. 57 procent místních prý elektrárnu chce. "Byly tam dány podmínky, že hlasovat může oprávněná osoba dle volebních seznamů, což značí to, že chceme lidi trvalým pobytem. Obec má respektovat názor lidí a ten názor je pozitivní," uvedla starostka Stašova Vendolská (nestr.).

To se ale nelíbí panu Franzovi. "My tady máme nemovitost, ale nemáme trvalé bydliště, a tak jsme se nemohli zúčastnit. Bydlím tady víc než v Brně. Podáme trestní oznámení na paní starostku kvůli zneužití funkce veřejného činitele," prohlásil pan Franz.

Jelikož se většina vyslovila pro výstavbu, obec dál s investorem jedná. Elektrárna by měla stát na vrchu Drašarov. Sečteme-li stožár a lopatky, vysoká by měla být 200 metrů. "Občanům Stašova a přilehlých obcí nabízíme dodávky zlevněné energie. Ta částka ušetří obci dva miliony ročně," slibuje jednatel firmy PV Consulting Petr Vavrečka.

Před devoleperem nadále stojí celá řada povolení. Pokud by je větrník získal, nad obcí by měl vyrábět energii nejdřív za čtyři roky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.