Moderní bydlení

Obědy ve školních jídelnách zdraží. Ceny se můžou zvednout o pětinu

Ceny ve školních jídelnách se určují podle finančních limitů. Ty stanovují minimální a maximální cenu. Od února příštího roku se horní limity mají podle návrhu novely poprvé od loňského září zvýšit. 

"Navrhuje se navýšení horní hranice u hlavních jídel o 20 procent z důvodu dynamiky navyšování cen potravin. U doplňkových jídel u všech věkových kategorií se navrhuje zvýšení o 30 procent," uvedlo v návrhu ministerstvo. Dolní hranice zůstane stejná.

Důvodem zdražování je zvyšování cen potravin. Podle údajů Českého statistického úřadu od loňského února zdražily potraviny bez nápojů o 21,6 procenta, s nápoji o 20,8 procenta. Konkrétně vzrostly ceny zeleniny o 11,8 procenta, masa o 23,7 procenta, olejů a tuků o 47,4 procenta, vajec, mléka a sýrů o 26 procent a ovoce o pět procent.

[chooze:article;value:476299]

"Navýšení finančních limitů je nezbytné s ohledem na skutečnost, aby zařízení školního stravování mohla dodržovat výživové požadavky stanovené vyhláškou o školním stravování," upozornilo ministerstvo. V září se loni limity zvedly také o pětinu. Předtím zůstávaly od roku 2012 stejně vysoké.

Obědy budou moct být dražší pro děti do šesti let o šest korun, nový horní limit cen totiž pro ně bude 36 korun. U dětí od sedmi do desíti let se limit zvýší o osm korun na 47 korun, pro děti od 11 do 14 bude limit vyšší o devět korun a za oběd jejich rodiče nově zaplatí maximálně 50 korun. Mladí lidi starší 15 let nově bude oběd stát maximálně 54 korun, tedy o devět korun více než doposud.

[chooze:article;value:473153]

Se zvýšením cen tak lidi, kteří dětem platí v jídelně všechna jídla, bude stravování stát významně více. Pro ty s dětmi do šesti let se výdaje zvýší o 23 korun, za děti ve věku od sedmi do desíti let zaplatí o 27 korun více. Pro ty s dětmi od 11 do 14 se jídlo prodraží denně o 30 korun, rodiče s dětmi nad 15 let zaplatí o 33 korun více.

Ministerstvo počítá s tím, že novela tvrdě dopadne na lidi s nízkými příjmy. Vyřešit by to podle nich měl například program Obědy do škol, navýšení přídavků na dítě z loňského července či mimořádné pětitisícové dávky, které ministerstvo práce a sociálních věcí začalo v srpnu vyplácet.

"V legislativním procesu je nyní návrh novely zákona o státní sociální podpoře, v rámci kterého by mělo dojít k dalšímu navýšení částek přídavků na dítě o 30 procent. Účinnost je navrhována od 1. 1. 2023," doplnilo ministerstvo.

Školní jídelny plní senioři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.