Obědy žákům i ředitelské volno. Ministr radí ředitelům, jak zvládnout stávku

Už příští pondělí se má konat jednodenní stávka, kterou svolaly školské odbory. Smyslem akce je vydobytí vyšších platů pro školský nepedagogický personál. Jejich už tak nízké mzdy jsou totiž v ohrožení dalšího snižování.

Ministerstvo školství proto v pondělí zveřejnilo soupis informací, které jsou určené ředitelům škol, jejichž personál se hodlá zapojit do stávky. Dokument uvádí povinnosti stávkových výborů vůči vedení školy i pravidla, podle kterých se stávka vede.

Stávkující musí například svůj záměr oznámit řediteli nejpozději tři pracovní dny před samotnou stávkou. Musí také ustanovit stávkový výbor, který řediteli předá požadavky a další informace o stávce. Společně s nimi musí předat také seznam zaměstnanců, kteří se stávky účastní. Mezi těmito zaměstnanci může být i samotný ředitel.

[chooze:article;value:529084]

Ke stávce nesmí být podle zákona nikdo nucen, zároveň ale ředitelé nemohou v protestu bránit. Stejně tak je zakázáno stávkující jakkoliv postihnout za účast ve stávce. Ředitel také musí stávkujícím zajistit bezpečnost a ochranu zdraví na pracovišti i v době trvání stávky.

Jakmile ředitel dostane informaci o nadcházející stávce, musí z informací, které mu stávkový výbor přednese, rozhodnout, jestli je škola schopná v den stávky fungovat. Pokud je to možné aspoň v omezeném provozu, měla by škola vyučovat.

Tak k tomu přistoupí například Fakultní základní a mateřská škola Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy na pražském Smíchově. Škola zůstane i v pondělí otevřená a bude na ní probíhat výuka. Oproti běžným dnům ale stávka vyučování výrazně omezí.

Rodiče žáků této školy by tak podle ředitelky Radmily Jedličkové měli zvážit, jestli své děti nenechat radši doma. "Předpokládáme, že provoz školy bude jako v jiné dny od 7 do 17 hodin. Třídy budou spojeny tak, aby si žáci byli věkově blízko, a po dobu vyučování se budou učit, pracovat na projektech, hrát hry na rozvoj slovní zásoby, paměti a podobně," sdělila Jedličková.

[chooze:article;value:528966]

​Na řadě dalších škol ale bude stávka úplná a kvůli tomu nebudou moci vyučovat ani v omezeném režimu. Vedení těchto škol má možnost vyhlásit ředitelské volno, během kterého zůstanou žáci doma. I pokud nemůže z nějakého důvodu ředitelské volno ředitel vyhlásit, může ve škole přerušit provoz pro nemožnost zajištění provozu.

V takovém případě pak musí informovat ředitel rodiče i zřizovatele školy. Rozhodně by je měl zpravit o tom, do jaké míry bude provoz školy omezen, zejména pokud škola zůstane alespoň částečně otevřená, ale školní jídelna už ne.

Úplné přerušení provozu čeká například Tyršovu základní školu v Brně. "V pondělí bude naše škola celý den uzavřena, pokud politická jednání nepřinesou řešení, které by stávku zažehnalo. Jsme si vědomi, že uzavření školy rodičům způsobí komplikace. Tento krok ale není o nás, ale spíše o celkově neudržitelné situaci ve školství," řekla ředitelka Michaela Jedličková.

Samostatnou kapitolou je stravování ve škole. Žáci totiž mají nárok na stravu, a pokud bude škola otevřená, ale školní jídelna ne, musí ředitel zajistit oběd jinak. Možností je například objednání cateringu nebo nakoupení studené kuchyně, například baget.

Stávka není kvůli učitelům. Vláda podrazila další pracovníky, tvrdí odbory:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.