Obědy zdarma pro děti ve školách zavádí další město. Přehled, kdo má nárok

V Česku se úspěšně rozvíjejí dotační programy na úhradu školních obědů pro děti z rodin, které si je nemohou dovolit. Hlavními hybateli jsou ministerstva práce a školství. Na poskytování podpory pro úhradu stravování se přitom podílejí také kraje, magistráty i radnice po celém Česku.

Například hlavní město má své Balíčky okamžité pomoci Pražanům, formuláře jsou k dispozici ve školách, které je mají mnohdy i na svých webových stránkách. Řadě rodičů ale vyhovují spíše papírové formuláře.

Nově pomoc začal nabízet Frýdek-Místek. "Školy mají k dispozici ty elektronické i papírové. K přihlášce rodič jen doplní potvrzení o pobírání přídavku na dítě nebo jednoduché čestné prohlášení, že tyto přídavky pobírá," vysvětlila náměstkyně primátora Frýdku-Místku Leona Sárkőziová (ANO). 

[chooze:article;value:514485]

​Větší zkušenosti mají v Plzni, kde v minulém školním roce nabídli podporu dvěma stovkám dětí. "Rodič nebo zákonný zástupce nejprve podepíše na úřadu práce potvrzení o zapojení do Operačního programu potravinové a materiální pomoci, poté musí ve škole, kterou dítě navštěvuje, podepsat souhlas se zapojením dítěte do programu. V případě nadací a nadačních fondů nebo individuálních dárců škola vytipuje po dohodě se zákonnými zástupci žáky, u koho je zapojení do projektu vhodné," uvedla pro TN.cz mluvčí Magistrátu města Plzně Hana Josefová.

Postup podkrkonošského Trutnova zase ukazuje, jak vypadá ochrana před zneužitím dotací. "Rodič nebo zákonný zástupce dítěte musí být příjemcem dávek pomoci v hmotné nouzi nebo musí dokázat, že se nachází v nepříznivé finanční situaci. To mohou potvrdit například sociální pracovníci nebo orgány sociálně-právní ochrany dětí," připomněl vedoucí odboru sociálních věcí, školství a zdravotnictví v Trutnově Dušan Rejl.

[chooze:article;value:496090]

​Důležitý je přístup škol

Důležité ale je, aby se školy do těchto programů přihlásily. "Vím o jedné škole v Děčíně, která to neudělala, i když ji navštěvuje plno chudých dětí. Vedení jde jen o to, aby s tím nemělo problémy," upozornila TN.cz Alena Zieglerová z Institutu pro sociální inkluzi.

Přesto míst, kde lze žádat, přibývá. Od září dotace poskytuje nově také Jihočeský kraj. A žádná věda to není. Stačí vyplnit jednoduchý on-line formulář. Další informace jsou dostupné například na webu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

"Naše podpora je zatím určena pro více než 18 tisíc dětí a přerozděleno už bylo přes 260 milionů korun. Očekáváme, že se do výzvy zapojí všech 14 krajů a alokace stanovených 300 milionů korun se zcela vyčerpá," uvedl pro TN.cz mluvčí MPSV Jakub Augusta.

A pozadu nechce zůstat ani resort školství. "V roce 2022 činila podpora z našich prostředků 60 milionů korun a bylo podpořeno zhruba 14 tisíc dětí a žáků. Na letošní rok je připraveno sto milionů korun," informovala mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Kromě toho se podpoře školního stravování věnuje i neziskový sektor. "Na konci třetího týdne nového školního roku jsme v našem projektu zaregistrovali 14 tisíc žádostí a počítáme s celkovou podporou přesahující 87 milionů korun," připomněla ředitelka obecně prospěšné společnosti Women for Women Ivana Tykač.

[chooze:article;value:504652]

​​Plnou cenu neplatí nikdo

Svým způsobem mají školní obědy dotované všechny děti. Ani částky, které za ně posílají platící rodiče, totiž skutečným nákladům školních jídelen neodpovídají. "Cesta k tomu, aby rodiny za obědy nemusely platit vůbec, vede také přes úřady práce, kde už jsou zpravidla rodiče v tíživé sociální situaci registrováni," řekla Zieglerová.

V celém Česku je v hmotné nouzi 62 tisíc domácností. "To znamená, že pro své živobytí mají životní minimum peněz a z těchto rodin pochází desítky tisíc dětí," upřesnila odbornice z Institutu pro sociální inkluzi. A předpokládá, že minimálně část z těchto dětí je už do některého z dotačních programů zapojena.

[chooze:article;value:285277]

​Žáci, kteří obědy nemají zaplacené, zpravidla míří po vyučování rovnou domů a jsou vyčlenění z kolektivu. "Skoro celá první a druhá třída se po obědě přesouvá do školní družiny, kde má další společně aktivity. Děti, které jdou na oběd domů, se už většinou do školy nevrátí. Častou jsou pak před baráky v sociálně vyloučených lokalitách, kde se seznámí tak akorát s toluenem," upřesnila Zieglerová.

"Jde o trávení volného času. Pokud ho nepodchytíme už ve školním věku, tak se začnou rozevírat nůžky mezi tím, jak různé děti tráví volný čas. A ty nepodchycené inklinují k různým sociálně-patologickým jevům," řekla odbornice z Institutu pro sociální inkluzi.

Stinnou stránkou obědových dotačních programů ale je, že některé děti si jídla zdarma neváží a nechávají ho propadnout. "Školy nastavují svá vnitřní pravidla pro případ neodhlášení a nevyzvednutí. Škola může podporu zrušit a vyškrtnout dítě z tohoto projektu. Žádný právní nárok na stravu zdarma není," upozornila mluvčí Chomutova Zuzana Vavřínová.

Dotace na školní obědy se zvýší. Rodiny o ni ale žádat nemohou, rozhodnou školy (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.