Obětí ničivého zemětřesení v Japonsku přibývá. Záchranářům dochází čas

[chooze:gallery;value:34284]

V Japonsku pokračují záchranné práce po ničivé sérii zemětřesení, které v noci na pondělí zasáhlo západ největšího japonského ostrova Honšú. Epicentrum pod poloostrovem Noto se otřásalo silou 7,6 magnituda a nejsilnější otřesy byly cítit i v 500 kilometrů vzdáleném hlavním městě Tokiu.

Zemětřesení poškodilo několik stovek budov, způsobilo přes 200 požárů, a dokonce zapříčinilo i sesuvy půdy. Některé domy se zcela zhroutily. Podle posledních informací japonských úřadů zemřelo při otřesech 48 lidí, píše portál Japan Times. Číslo však bude s nejvyšší pravděpodobností dále růst.

[chooze:article;value:535222]

V zasažených oblastech stále pracují záchranáři, kteří pátrají po přeživších. Do záchranných prací se zapojilo více než 3 000 lidí, především se jedná o hasiče a příslušníky japonské armády. 

Záchranné práce však ztěžují silně poškozené silnice, které záchranáře mířící do odlehlejších částí poloostrova zpomalují. Na letišti na Notu uvízlo přes 500 lidí, kteří nemohli odletět. Ranvej totiž poničily silné trhliny, uvedla agentura Reuters.

Podle tajemníka japonské vlády Jošimase Hajašiho v současnosti čeká na záchranu přinejmenším 120 lidí a více než 57 tisíc se podařilo evakuovat. "Lidem, kteří žijí v oblastech zasažených nejsilnějšími otřesy, radíme, aby si vyhledávali informace o evakuaci v televizi, rozhlase a na internetu a podle nich se zachovali," řekl podle BBC Hajaši.

Epicentrum zemětřesení v Japonsku

Velké obavy způsobilo i nebezpečí vln tsunami. Japonsko kvůli němu vyhlásilo na celém západním pobřeží varování před velikými vlnami, které mohou dosahovat i pěti metrů. Obavy se naštěstí nepotvrdily a v úterý dopoledne japonská vláda varování odvolala.

O zemětřesení hovořil ve vysílání TN Live seismolog Jan Zedník:

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení. Úřady varovaly před tsunami:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.