Obětí teroristického útoku v Moskvě je už 150. Policie zadržela 11 podezřelých

V sobotu dopoledne podle agentury TASS oznámil ředitel ruské tajné služby FSB, že zadrželi 11 lidí včetně dvou údajných útočníků, kteří mají mít na svědomí páteční útok v koncertním sále Crocus City Hall. Jeden ze zadržených při výslechu uvedl, že byl naverbován na sociální síti Telegram. Za útok mu prý bylo nabídnuto 500 tisíc rublů, tedy zhruba 127 tisíc korun.

Poslanec Státní dumy Alexander Khinshtein ještě předtím informoval, že v autě podezřelých nalezli útočné pušky AKM a pasy občanů Tádžikistánu. "Podle předběžných informací byl Renault, ve kterém podezřelí jeli, objeven v noci u vesnice Chatsun v Brjanské oblasti. Vůz na žádost strážců zákona nezastavil a pokusil se ujet," napsal na kanálu Telegram.

[chooze:article;value:547723]

Policisté tak vůz začali pronásledovat, museli po něm i střílet. Auto se nakonec převrátilo. "Jeden terorista byl zadržen na místě, zbytek zmizel v lese. V důsledku pátrání byl přibližně ve 3:50 odhalen a zadržen druhý podezřelý. Po zbytku pokračuje pátrání," popsal. Informace o dalších devíti zadržených se objevila v sobotu dopoledne. 

K teroristickému útoku se už po několika hodinách od něj přihlásil Islámský stát. FSB tvrdí, že zadržení podezřelí měli mít kontakty na Ukrajině. Údajně se snažili utéct směrem k rusko-ukrajinské hranici.

Brjanská oblast, kde skupinu policie dostihla, leží skutečně v blízkosti hranic Ruska s Ukrajinou a Běloruskem. Kyjev odmítá, že by měl s masakrem cokoliv společného.

[chooze:article;value:528034]

Pachatelé měli střelbu v koncertním sále rozpoutat v pátek okolo šesté hodiny večer našeho času. Útočníci v maskovaném oblečení měli vtrhnout o objektu a začít střílet. Podle svědků zazněl i výbuch.

Tamní média původně hovořila o 12 obětech, během několika hodin se jejich počet vyšplhal na více než 100. Podle telegramového kanálu 112 jich má být minimálně 150. Mezi mrtvými jsou i dětí. Příčinami úmrtí byla střelná poranění a otravy zplodinami ohně. Útok si vyžádal také minimálně 146 zraněných. 

Ruský prezident Vladimir Putin označil čin za "krvavý teroriistický útok". Na 24. března vyhlásil státní smutek. 

Rusko v sobotu těsně uniklo občanské válce. V Moskvě panuje nejistota, říká Just:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.