Obézních dětí v Česku přibývá. Problémy jsou častější u chudších rodin

Iniciativa Trenéři ve škole si dala za úkol zlepšit pohyb dětí, zabránit jejich tloustnutí a naučit je zdravému životnímu stylu. Čtyři stovky trenérů zaměřených na desítky sportů vyrazilo do škol a vzdělávají tam děti, rodiče i pedagogy. "Trenér komunikuje s paní učitelkou a pak ji připravuje, že bude na stanovišti provádět speciální aktivitu. Trenér na dalším stanovišti učí nějakou speciální dovednost ze svého sportu," přiblížil manažer programu Trenéři ve škole Ondřej Lípa.

"Na nás dospělých je, abychom je emotivně k tomu pohybu vedli. Je to od narození do zhruba 10. až 11. roku života," popsal spoluzakladatel programu Trenéři do škol Antonín Barák.

Roli ale hraje nejen nedostatek pohybu, ale také kvalitní strava. Česko se podle Světové zdravotnické organizace stalo zemí, kde se děti nejčastěji potýkají s nadváhou. Patnáctiletý Václav váží přes 100 kg a s obezitou bojuje už dlouho. "Začalo to ve školce, protože jsem jako malý hodně jedl. Patnáct knedlíků ve školce. Začalo se projevovat, že rád jím a že jsem tlustý," shrnul Václav.

[chooze:article;value:551465]

​"Největší nárůst byl po covidu, kdy se zvýšilo procento těch dětí s obezitou. Roli hrají faktory jako obezita u rodičů, nedostatek pohybu a nadměrné množství stravy," vyjmenovala pediatrička a ředitelka Dětské léčebny Křetín.

"Trpí více děti ze sociálně špatně situovaných rodin, kde skutečně ta kvalita těch potravin a to, jak se stravují, je velmi špatné," řekl Barák.

I samotné školy se snaží bojovat proti dětské obezitě a lákají děti na nejrůznější sportovní aktivity. Například v létě využívají sportoviště například k volejbalu. "Snažíme se nabídnout co nejrůznější sporty. Jako ředitel bych přivítal třetí hodinu tělocviku," prohlásil ředitel ZŠ Donovalská Tomáš Marek.

Podle posledních údajů z roku 2021 trpí více než 16 % dětí obezitou. Ta narozdíl od nadváhy zvyšuje riziko zdravotních potíží jako jsou srdeční choroby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.