Obézním pacientům svitla naděje. Pražská nemocnice představila novou léčbu

V České republice jde o ojedinělý program, který nabízí pražská Fakultní nemocnice Motol. Řeč je o bariatricko-metabolických operacích, díky kterým lze účinně léčit obezitu i onemocnění, která způsobuje, jako je například vysoký cholesterol či cukrovka. V současnosti se jedná o nejúčinnější metodu léčby diabetes mellitus 2. typu.

Principem těchto operací je jakési zmenšení trávicího traktu. Lékaři se zaměří buďto na zmenšení žaludku, nebo i na část střeva. "Takto je ovlivněna nejen velikost snědené porce, ale pacientovi se po operaci změní i hladina některých hormonů a neurohormonů, takže má menší hlad a menší chuť a celkově se mění nastavení těla na hubnutí," vysvětlila Dita Pichlerová, vedoucí lékařka Centra léčby obezity FN Motol.

Vše ale záleží na samotném pacientovi. Ten musí před operací projít několika vyšetřeními, včetně nutričního a psychologického. Velmi důležité je totiž to, aby pacient prokázal vůli spolupracovat. "Před operací je třeba pod dohledem specialisty začít upravovat jídelníček, zmenšit porce, naučit se něco o složení potravin a přizpůsobit pitný režim," upozornila nutriční terapeutka Hana Hrdinová.

[chooze:article;value:509197]

​Touto změnou pak začne pacient hubnout a operace je snáze proveditelná. Navíc si postupně navykne na jídelníček, který bude dodržovat i po zákroku. Na normální stravu pacient přejde až po pěti týdnech od operace. "I s delším časovým odstupem je třeba dodržovat zásady – jíst pravidelně malé porce, vybírat si zdravé potraviny a dbát na dostatečný a nekalorický pitný režim," dodala Pichlerová.

Samotný zákrok pak trvá asi 90 minut a je prováděn roboticky v celkové narkóze. Právě robotické operace jsou podle odborníků z FN Motol budoucností medicíny. Míst, kde se tyto operace provádí, je po celém světě zatím jen pár. Už teď ale prodlužují několika pacientům život.

Obezita je v Česku na vzestupu. Pacienti s 200 a více kilogramy už nejsou vzácností:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.