Objevila se falešná cestovka. Nekupujte u ní zájezdy, vyzývá ministerstvo

Před falešnou cestovní kanceláří české ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) varuje na svých webových stránkách. Jedná se o údajnou cestovní kancelář MNG s.r.o. s IČO 28514211, která nabízí zájezdy na webových stránkách kamideme.sk/dovolenky.

"Jsou ve slovenském jazyce, a můžeme se proto domnívat, že cílem podvodu jsou především občané Slovenské republiky," uvádí resort. To ale neznamená, že si zájezd nemohou koupit i Češi. "Varujeme před nákupem jakéhokoliv zájezdu na výše uvedených stránkách," zdůrazňuje úřad. 

Existují důvodné pochybnosti, že se skutečně jedná o podvod. Jak totiž uvádí ministerstvo, uvedené IČO odpovídá úplně jiné firmě, která nemá a nikdy neměla oprávnění k provozování cestovní kanceláře. Aby vzbudila důvěryhodnost, uvádí na stránkách také pojistku, která má být důkazem o zajištění proti úpadku. Ani to však není pravda. 

[chooze:article;value:546200]

​"Zveřejněná pojistka, jak nám potvrdila ERV Evropská pojišťovna, je falešná. Smlouva, jejíž číslo je na pojistce, je uzavřená s jinou cestovní kanceláří, která s falešnou CK nijak nespolupracuje," vysvětluje ministerstvo.

V době, kdy se to na internetu jen hemží podvody, úřad doporučuje si před nákupem zájezdu vždy ověřit důvěryhodnost subjektu, který jej prodává. Na této stránce MMR pravidelně aktualizuje veřejný seznam evidovaných cestovních kanceláří.

V opačném případě vám totiž mohou zůstat jen oči pro pláč. Své o tom vědí například Češi, kteří si loni koupili zájezd do Karibiku a Latinské Ameriky a organizátorce za každý z nich zaplatil desetitisíce až statisíce korun. Cesty se ale neuskutečnily a peníze zpět nedostali. O případu, kterým se zabývala i policie, jsme informovali v tomto článku

Podvodníci se vydávají za finanční úřad. Slibují přeplatky, pak vybílí účty (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.