Objevily se nové příznaky covidu. Mohou značit, že máte nejnovější variantu

Svět poslední týdny zaplavují nové varianty nemoci covid-19, které se šíří rychleji než ty předchozí. Jednou z nejrozšířenějších variant je aktuálně JN.1, která se podle biochemika a imunologa Zdeňka Hela brzy stane zcela dominantní.

S novými variantami se zároveň často objevují i nové symptomy. Pacienti, kteří zažili nový kmen JN.1, hlásí dokonce hned dva nové příznaky. Nejnovější data britského statistického úřadu odhalují, že lidé mimo obvyklých symptomů jako jsou rýma, kašel, bolesti hlavy či slabost také uvádějí problémy se spánkem a úzkostí, uvedl deník The Mirror

Naopak z dat vyplývá, že stále méně lidí hlásí ztrátu čichu a chutě, což byl dříve jeden z hlavních symptomů covidu. Momentálně pacienty nejčastěji během covidu trápí rýma, kašel, bolest hlavy, slabost nebo únava, bolest svalů, bolest krku a také nově zmíněné problémové spaní a strach či úzkost.

[chooze:article;value:533947]

​Varianta JN.1 se rychle šíří i v České republice. Její průběh ale podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly naštěstí nezpůsobuje vážnější komplikace. "Patří mezi varianty omikronu. Pro ty nové, včetně JN.1, je typické rychlejší šíření, zároveň ale nemají vážnější klinický průběh než ty předchozí," uvedl Prymula v rozhovoru pro TN.cz.

Covid v prosinci v Česku nabral na síle. Virolog Jiří Černý popsal s čím se potýkají zdravotníci a co nás čeká:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.